Crkva Svetog Josipa Radnika u Beogradu

Crkva Svetog Josipa Radnika u Beogradu

Država: Srbija

Grad: Beograd

Opština: Palilula

Adresa: Pribojska 23

Crkva Svetog Josipa Radnika u Beogradu je katolička crkva pod jurisdikcijom Beogradske nadbiskupije sagrađena 1991.

Crkva je trebalo da bude sagrađena 1942. godine ali zbog Drugog svetskog rata taj plan nije srovede. Nakon Drugog svetskog rata zemljište na kojem je trebalo da bude sagrađena crkva je nacionalizovana.

Dolaskom Gabrijela Bukatko 1964. godine na čelo Beogradske nadbiskupije hteo je da sagradi crkvu na Karaburmi po Svetio Josipu Radniku jer je većina građana na staroj Karaburmi pripadalo radničkoj klasi. Na staroj Karaburmi je pronađena manja kuća na prodaju, na adresi Sime Šolaje 39. Kuća je kupljena i preuređena u prvu javnu kapelu. Prva misa u njoj služena je 22. juna 1965. godine.

Dana 7. septembra 1967. otvorena je nova kapela u Pribojskoj 23, gde se i danas nalazi crkva. Kapelu je blagoslovio nadbiskup Gabrijel Bukatko. Za prvog župnika imenovan je tadašnji župnik iz župe Krista Kralja Herman Habič.

Herman Habič hteo je da sagradi novu crkvu i to započeo 1986, kada je podignuta dvoranu buduće crkve.

Godine 1989. započinje gradnja nove crkve nad dvoranom koja je do tada služila kao kapela. Crkva je otvorena 1. maja 1991. godine. Svečano ju je blagoslovio tadašnji beogradski nadbiskup Franc Perko. Zvonik je sazidan nekoliko godina kasnije.

Ako ste propustili