Crkva Svetog apostola Luke u Beogradu

Crkva Svetog apostola Luke je srpska pravoslavna crkva koja se nalazi u naselju Filmski grad u gradskoj opštini Čukarica.

Crkva je građena u periodu od 1999. do 2003. godine. Krst i zemljište hrama osvećeni su 12. septembra 1999. godine, temelje hrama osveštao je oktobra 1999. godine Patrijarh srpski Pavle.

2000.godine patrijarh srpski Pavle održao je prvu arhijerejsku liturgiju u ovom hramu.

Prvi starešina hrama bio je Visokoprečanski protojerej-starofor Milan Vilenica.

Hram je obložen kamenom travertinom uveženim iz Italije i pokriven olovom.Sva tri zvona su izlivena u Insbruku u Austriji.

Hram Svetog Luke Kosutnjak

Hram Svetog apostola Luke osveštan je 22. juna 2003. godine od strane patrijarha Pavla.

U porti nalazi se kapela za paljenje sveća, koja je izgrađena 2007. godine i posvećena Svetom Nikolaju Čudotvorcu Mirilikijskom, parohijski dom izgrađen je 2004. godine, a spomen česma je podignuta 2005. godine.

Cesma Kosutnjak

Po projektu g. Lukića izgrađen je ikonostas hrama, a gradio ga je Dragan Šuljagić, kamenorezac iz Užica.

Prve ikone na ikonostasu hrama radio je ikonopisac Rad M. Pavlović, a one se danas nalaze u oltaru hrama, dok su na ikonostasu ikone mati Jefimije, nekadašnje igumanije manastira Gradac, koja je izradila i ikone za hramovni mesingani horos.

Horos je izgrađen i posotavljen 2009. godine po projektu arhitekte Lukića, od strane akademskog vajara Slobodana Rekalića.

Mozaik u hramu radio je Zoran Mihajlović iz Beograda.

Ako ste propustili