Crkva Svete Trojice na Pašinom brdu

Crkva Svete Trojice na Pašinom brdu

Država: Srbija

Grad: Beograd

Opština: Vračar

Adresa: Gospodara Vučića 89

Crkva je sagrađena u nekadašnjem naselju koje se zvalo „Predgrađe Vojvode Stepe”.

Živojin Radosavljević, učitelj u penziji i sekretar Odbora za izgradnju velikog Hrama Svetog Save je predložio da se zakupi neka kuća i adaptira u kapelu u koju bi se preneo ikonostas iz stare Svetosavske crkve. Izabrana je kuća ili ti letnjikovac vojvode Bojovića.

Kuća je adaptirana u kapelu i osvećena je 8. decembra 1935. godine.

Crkvena opština je i nakon osvećenja kapele tražila lokaciju za novu crkvu. Nakon Drugog svetskog rata 1947. godine crkva je kupila parcelu od Karla Husnjika na tromeđi ulica Trebinjske, Kruševačke i Kolašinske – nekadašnja češka kolonija.

Tadašnja komunistička vlast je nacionalizovao zemljište i sagradila park. Crkvena opština je, 22. septembra 1953. godine donela odluku da otkupi zgradu u kojoj se već nalazila kapela. Parcela je 1994. godine vraćena crkvi i 2000. godine je započeta gradnja nove crkve, Hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg, koji je osveštan 2005. godine.

Crkva koja se nalazi u ulici Gospodara Vučića 89 je tokom 2018. godine srušena zbog dotrajalosti, a na njenom mestu će biti izgrađena nova crkva. Nova crkva je izgrađena po planovima arhitekte Aleksandra Lukića i osvećena je 2021. godine.

Ako ste propustili