Blokade puteva u Srbiji

Danas u 14 časova došlo je do blokade puteva u nekoliko gradova u Srbiji. Puteve su blokirali ekonomski aktivisti, kao i građani koji su želeli da protestvuju zbog usvajanje Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji.

Blokada je završena u nešto posle 15 časova kako su i najavili organozatori protesta.

BEOGRAD – blokiran je bio most Gazela. Okupljanje u Beogradu počelo je kod Palate pravde odakle su građani krenuli ka Mostarskoj petlji gde su se razdvojili u više grupa kada je i došlo do blokade saobraćaja.

NOVI SAD – blokiran je bio Varadinski most. Pripadnici MUP-a pokušali su građane da izguraju sa mosta ali su okupljeni građani seli na put.

ŠABAC – Blokoran most na Savi kod Šapca.

OSTALO – blokiran kružni tok u Preljini, blokiran put u selu Brezjak među kojima su bili građani Gornjih Nedeljica, blokiran magistralni put Kragujevac-Kraljevo.

Povod

Skupština Srbije je 25. novembra usvojila izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi gde je došlo do izmene ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma. Do izmene zakona na referendum je moralo da izađe minimum 50 odsto plus jedan.

Skupština Srbije je 26. novembra usvojila izmene Zakona o eksproprijaciji: „Nepokretnosti u privatnoj, zadružnoj ili javnoj svojini se mogu eksproprisati ili se svojina na njima može ograničiti samo u javnom interesu utvrđenom na osnovu zakona, uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne“. Izmene Zakona o eksproprijaciji je izazvao najviše pažnje građana jer prema nekim mišljenjima došlo je do izmena zakona zbog jedne kompanije i ako je to demantovala predsednica Vlade Ana Brnabić. Takođe, izmenama Vlada će imati diskreciono pravo da proglašava određene projekte za projekte od javnog interesa.

Ako ste propustili