Pesma za Evroviziju 2023: Princ od Vranje

Stefan Zdravković poznatiji kao Princ od Vranje rođen je 1993. godine u Vranju.

Završio je Filološki fakultet u Beogradu na odseku odsek za skandinavske jezike, književnost i kulturu, norveški jezik. Svira bubjeve i gitaru. Bio je prvak Srbije i vicešampion Balkana u karateu.

Godine 2020. dobio je glavnu ulogu u rok operi „Jesus Christ Superstar”, Endrua Lojda Vebera i Tima Rajsa, koju je organizovao Kulturni centar Studentskog grada.

Godine 2022. Zdravković se povukao sa takmičenja „Pesma za Evroviziju ’22“. Prijavljena pesma „Ljubi svog čoveka“, koju je napisala Leontina, dobila je novi naziv „Ljubi, ljubi doveka“ i ostala je u takmičenju u interpretaciji Tijane Dapčević.

Godine 2023. učestvuje na „Pesmi za Evroviziju“ sa pesmom „Cvet sa istoka“. Pesma je inspirisana istinitim događajem.

Pesma je inspirisana legendom o Belom mostu u Vranju. Priča datira iz doba Vranja pod Osmanlijama, kada se Turkinja Ajša zaljubila u Stojana, a njihova ljubav je bila zabranjena.

Most je podigla majka turkinje Ajše u spomen nesrećne ljubavi njene ćerke i srpskog pastira Stojana.

Prema legendi, Selim-begu su proročice prorekle da će se ćerka Ajše, zaljubiti u Srbina. Otac je pokušavao zatvaranjem ćerke da spreči proročanstvo, nije uspeo u tome.

Igrom subinskih okolnosti Ajša se zaljubila u pastira Stojana i uspeli su neko vreme da sakriju svoju ljubav ali otac je zatekao Stojana i Ajšu zagrljene kraj reke i pokušao je da ubije Stojan. Ajša je svojim telom zaštitila Stojana i otac je kamom ubio svoju ćerku. Nakon toga je i Stojan svojim nožem oduzeo sebi život.

Na mestu gde se odigrao događaj, podignut je most i postavljena ploča, tzv. tarih, na kojoj na turskom i arapskom jeziku stoji natpis: „Proklet neka je onaj koji rastavi što ljubav sastavi“.

Foto: Ilustracija / pixabay

Ako ste propustili