Trend

U Beogradu 72 slučaja morbila

Do sada su, od februara, potvrđena 72 slučaja morbila u gradu, izjavila je za RTS dr Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

U okviru kontinuiranog sprovođenja pooštrenog epidemiološkog nadzora nad morbilima, uvedenog 07.02.2024. godine, u epidemiji morbila na teritoriji Beograda je zaključno sa 27.05.2024. godine, registrovane su 72 obolele osobe, saopšteno je iz iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Kod 56 obolelih dijagnoza bolesti je potvrđena virusološkim ili serološkim analizama obavljenim u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“. Šesnaest obolelih osoba su klasifikovane kao epidemiloški povezane sa laboratorijski potvrđenim slučajem.

Obolele osobe su dobile tegobe u periodu od 22.01. – 23.05.2024. godine.

Distribucija obolevanja po mesecima (u odnosu na datum izbijanja ospe) je sledeća:

Januar – 3 obolele osobe

Februar – 21 obolela osoba

Mart – 17 obolelih osoba

April – 17 obolelih osoba

Maj – 14 obolelih osoba

UKUPNO – 72 obolele osobe

Među obolelima 22 je dece, uzrasta od 0 – 5 godina (30,6%), 17 obolelih je uzrasta 8-19 godina (23,6%), 5 obolelih je uzrasta 20-29 godina (6,9%) i 28 obolelih je starije od 30 godina (38,9%).

U odnosu na vakcinalni status obolelih, 39 obolelih su nevakcinisani (54,2%), vakcinalni status 25 odraslih obolelih je nepoznat (34,7%), dok je 8 obolelih osoba kompletno vakcinisano u skladu sa uzrastom – 11,1% (jedna /dve doze MMR vakcine).

Nakon prva 2 potvrđena slučaja morbila (06. i 07.02.2024. godine), a u skladu sa Planom aktivnosti za eliminaciju morbila u R. Srbiji, u okviru uvedenog pooštrenog nadzora nad morbilima sprovode se sledeće aktivnosti:

  • dnevno nulto izveštavanje iz nadzornih jedinica sa teritorije Beograda,
  • formirana je linijska lista slučajeva, sa svim prijavljenim sumnjama na oboljenje kao i potvrđenim slučajevima morbila, koja se dostavlja Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“,
  • vrši se prijavljivanje, epidemiološko ispitivanje i laboratorijska analiza svakog slučaja sumnje na morbile,
  • obavljena je hitna i vanredna revizija vakcinalnih kartoteka domova zdravlja na teritoriji Beograda,
  • kontinuirano se obavlja imunizacija nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece, uzrasta od 12 meseci do 18 godina MMR vakcinom na teritoriji Beograda,
  • vrši se zdravstveni i epidemiološki nadzor nad kontaktima u kolektivu i porodici obolelih i zdravstvenim ustanovama u kojima je obavljen pregled i hospitalizacija obolelih,
  • informacije o svim preduzetim aktivnostima redovno se prosleđuju Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“.

U Kliničkom-bolničkom centru Zemun od 12. maja kod sedam zaposlenih potvrđena zaraza.

„Svi oboleli su zaposleni. Pet je zdravstvenih radnika, a dva su nezdravstvena, u starosnoj kategoriji od 29 do 53 godine“, izjavila je za RTS dr Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Izvor: Gradski zavod za javno zdravlje / RTS