Ada Ciganlija i prva srpska rečna flota

Ada Ciganlija je istorijsko mesto Beograda ali i Srbije. Poneke događaje smo zaboravili ili nismo ni čuli, a onaj ko je prvi krenuo da diže na mesto Adu Ciganliju koje joj pripada je svakako Branislav Nušić koji je bio i prvi organizaor nekog događaja na Beogradskom moru ili kako je on voleo da je zove „Vodeni cvet Beograda.“

Jedan od mnogih istorijkih događaja koji je ispisan na Adi Ciganliji je i stvararnje Prve srpske rečne flote zahvaljujući majoru Milanu J. Radjeviću , kasnije pukovniku.

Ada Ciganlija je u prvim danima napada Austro-ugara, u noći između 28. i 29. jula 1914. godine, imala važnu ulogu u odbrani Beograda, pa je tako 23. januar 1915.godine major Milan J. Radjević postavljen za komadanta Ade Ciganlije sa ciljem da organizuje odbranu Beograda sa vode. Na Adi se nalazilo nekoliko čamaca bez motora, a oni koji su i imali motor su bili u kvaru. Jedini ispravan, koji je uglavnom služio za izviđanje, je bio „Pobeda.“ Manji brodovi su bili potpoljeni prilikom napada Austro-ugarske na Beograd. Major Milan J. Radjević dosetio se pa je sa automobila Opel skinuo motor koji je prepravio i stavio na čamac Sveti Đorđe. Uspeo je da jedan potpoljeni brod „Timok“ izvuče i da ga osposobi i da na njega stavi naoružanje. Sve popravke na čamcima i brodovima vršene su u fabrici šećera na Čukarici.

Tako da su dva čamca i jedan manji brod Timok čuvali Beograd sa reke. U više navrata austro-ugari su pokušali da čamcima pređu na obale Beograda ali ih je mala jedinica od dva čamca Pobeda i Sveti Đorđe i broda Timok uspešno potopljavala. U kratkom periodu osposobljeno je još oko 100 čamaca kao i oklopni čamac „Jadar“. Oklopni čamac „Jadar“ je bio prvi sagrađeni ratni brod koji je imao dva mitraljeza u kupoli. „Jadar“ je porinut 6.avgusta 1915. godine koji se danas obeležava kao Dan Rečne flotile.

Tokom proleća 1915.godine rečna flota bila je pojačana za engleski brod koji je bio opremljen sa dva torpeda i manjim topom.

Kada je Ada CIganlija pala u ruke austro-ugara branioci prestonice sa Ade Ciganlije su počeli povlačenje ka Zvezdari, a čamce i brod su potopili kako ne bi došli u ruke neprijatelju.

Ako ste propustili