Ada Ciganlija – Beogradsko more

ADA CIGANLIJA

Država: Srbija

Lokacija: Grad Beograd

Opština: Čukarica

Jezero: Sava

Površina: 8 km²

Dužina: 6,3 km

Širina: 0,7 km

Dužina obale: 7 km

Ada Ciganlija

POREKLO NAZIVA

Ada Ciganlija je rečno ostrvo u Beogradu koja je veštačkim putem pretvorena u poluostrvo. Pretpostavlja se da Ada Cigalija dobila ime od оd kеltskih rеči „singa” ( ostrvo) i „lia” ( podvodno zemljište), pa je vremenom od Ada Singalija pretvorilo u Ada Ciganlija.

ZANIMLJIVOSTI

Zapisi o Adi Ciganliji potiču još od 1688.godine, poznat je i zapis od 1788.godine gde je zabeleženo da je na tom mestu bio glavni austrijski logor.

Knez Miloš Obrenović je 1821.godine Adu Ciganliju proglasio za kulturno dobro.

Prvi nacrti o uređenju Ade Ciganlije pojavili su se 1923. godine i to uređenju jednog dela Ade Ciganlije i pravljenju sportskih terena, atletske staze i kupatila. Posle 1930. godine na Adi Ciganliji svoje prostorije otvorio je Veslački savez koji je napravio i tribine za gledanje veslačkih trka.

U periodu od 1920. do 1956. godine na jednom delu Ade CIganlije nalazio se i zatvor za „teže zatvorenike“.“Teži zatvorenici“ uglavnom su to bili politički zatvorenici. U zatvoru su se vršila i pogubljenja za koju je javnost retko kada saznala.

Malo je poznato da je prve događaje na Adi Ciganliji inicirao čuveni Branislav Nušić to 1908. godine. Branislav Nušić organizovao je od 30. maja do 1.juna niz događaja kako bi se sakupio novac za penzioni fond za socijano ugrožene novinare. Na Adi bili su postavljeni šatori i uređeno šetalište. U svakom šatoru prodavale su se razne stvari. Organizovane su trke u plivanju i veslanju. Događaj je bio poznat kao „Novinarski bal.“ U periodu bala izlazio je i časopis „Vodeni cvet“ koji je izvešatavao o događajima sa Ade CIganlije, a novine je uređivao Branislav Nušić koji je Adu Ciganliju zvao Vodeni cvet Beograda.

Kameni grad
Spomen obeležje zatvora na Adi CIganliji

25.maj 1959.godine Ada Ciganlija dobija oblik kakav i danas poznajemo. Dоnja i gоrnja prеgrada na rukavcu rеkе Savе izgrađеnе su 1967. gоdinе, pa jе takо Bеоgrad dоbiо jеdinstvеnо jеzеrо, dugо 4,2 km, sa prоsеčnоm širinоm 200 m, i dubinоm 4-6 m. Ukupna pоvršina Аdе Ciganlijе, sa Аdоm Mеđicоm i akvatоrijumоm, iznоsi 800 hеktara.

Ada Ciganlija je najpopularnije mesto tokom letnjih perioda, pa se naziva i Beogradskim morem.

Bandži – Džamp na Adi Ciganliji

Bandži – Džamp na Adi Ciganliji postavljen je 1997. godine sa kranom visine 60 metara.

PARK NAUKE

Park nauke nalazi se na Adi Ciganliji i otvoren je 4.10.2011. godine. Park je napravljen na inicijativu gradonačelnika Dragana Đilasa, a po projektu slikara Nemanje Ðorđevića.

DODACI