Poglavlja 23 i 24 značajna za napredak u evrointegracijama

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar pravde Nela Kuburović sastali su se danas sa generalnim direktorom Direkcije EU za pregovore o proširenju i susedsku politiku Kristijanom Danijelsonom.

Stefanović i Kuburović su svom sagovorniku predstavili rezultate sprovođenja akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Stefanović je izrazio zadovoljstvo realizacijom mera predviđenim Akcionim planom za Poglavlje 24, dodavši da su MUP i Pregovaračka grupa za Poglavlje 24 spremni za eventualnu reviziju Akcionog plana za to poglavlje, posebno u pogledu revizije rokova za realizaciju aktivnosti i izvora njihovog finansiranja.

Kuburović je istakla da su predstojeće izmene Ustava Srbije, koje se odnose na jačanje nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, jedan od najvažnijih zadataka koji stoje pred Srbijom.

Ona je ocenila da je to složen proces u kojem se moraju čuti svi stavovi, kako sudija i tužilaca i stručne javnosti, tako i civilnog sektora, te da će nacrt izmena Ustava biti dostavljen i Venecijanskoj komisiji, bez čijeg pozitivnog mišljenja se neće ići u dalju proceduru.

Takođe, kako je naglasila, u domenu unapređenja efikasnosti sudstva ostvaren je veliki uspeh u pogledu smanjenja broja starih predmeta, jer je za manje od godinu dana rešeno 1,7 miliona tih predmeta.

Kada je u pitanju borba protiv korupcije, Kuburović je istakla donošenje Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, čija primena počinje 1. marta 2018. godine, do kada predstoje obuke za njegovu primenu.

Ona je ukazala i na to da će se do kraja godine pred narodnim poslanicima naći i predlog novog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji treba da unapredi rad te institucije, u cilju jačanja preventivnih mehanizama u borbi protiv korupcije.

Danijelson je istakao značaj pregovaračkih poglavlja 23 i 24, navodeći da će od progresa u tim poglavljima zavisiti i napredak Srbije na evropskom putu, zbog čega će se pažljivo pratiti ispunjavanje mera iz akcionih planova za sprovođenje tih poglavlja,saopštavaju iz Vlade Srbije.

Ako ste propustili