Trend

Pobede bez pobednika

Evrovizija je uvek bila puna kontraverzi i prepričavalo se mnogo toga ali politika je, sada već vidljivo, uzela svoj danak i u ovom prestižnom muzičkom takmičenju.

Po nekim moralnim pravilima, politika ne bi trebalo da zalazi u sport, muziku , film i ostala kulturna dešavanja ali svi smo bili svedoci raznih pobeda u nekim takmičenjima ili organizaciji takmičenja gde je novac presudio ili politika, pa što se čudimo gde sve to vodi. Put je čist u diskreditovanje svakog takmičenja i osporavanje svake pobede pogotovo ako se počne sa zabranama, a to svakako neće odgovarati ni onima koji zarađuju od tih takmičenja. Međutim, zarada je sada u drugom planu jer kada ne postoji utakmica za novcem onda dolazi pokazivanje moći.

Prag bez politike je pređen, a koliko je daleko spreman da ode sada to više nije potrebno ni pitati. Izuzimanje takmičara zbog dešavanja u nekoj zemlji, korišćenje svih sredstava kako bi neko prošao u nekom takmičenju zbog afirmacije politike neke zemlje, a ne kulture te zemlje vodi u pobede bez pobednika.

Na žalost kvalitetni takmičari koji bi trebalo da grade svoju budućnost i da oblikuju kulturu celog sveta nisu više bitan faktor. Marketing politika i uticaj kapitala je osmislila mašinu koja uništava i ono malo kulture i sporta što je ostalo u svetu.

Da li je će uticaj kapitala i politike stati? Neće. Sve će se presiliti u neki drugi prostor za par godina koji jedno vreme neće biti pod uticajem svega navedenog i koji će doneti pobunu.

Nije svet otišao napred već se polako vraća na fabrička podešavanja.

Autor: Aleksandar od Beograda