Uluru – stena koja menja boje

U Australiji,najjužnijoj zemlji na planeti, koja je ispunjena bogatom i interesantnom florom i faunom jedinstvena je i po steni Uluru.

uluru3

Uluru je peščana stena nastala od peščanih nanosa koje su vetrovi donosili i sveto je mesto za Aboridžine. Uluru se nalazi u Nacionalnom parku Uluru – Kata Tjuta i vlasništvo je Aboridžina ( Anangu). Za Anangu je ovo sveto mesto i mistično mesto a turiste fascinira zbog menjanja boje u zavisnosti od položaja sunca.

uluru4

U ranim jutarnjim satima je narandžaste boje,tokom jutra se menja u tamniju boju,u popodnevim satima je svetlo braon boje-krem ili boje lešnika.

ursulu5

Ono što je za sve najimprsivnije je boja u jutarnjim satima kada je narandžasta i liči na upaljenu vulkansku lavu. Za turiste je atrakcija i penjanje po ovoj steni ali iz poštovanja prema Anangu nije preporučljivo na šta se i sami turistima skreće pažnja jer ga oni smatraju svetim mestom.

Next Post

Prvo srpsko balonsko odeljenje

Нед нов 13 , 2016
Prvo srpsko balonsko odeljenje formirano je 19. aprila 1909.godine. Kapetan Kosta Miletić ,pored toga što je bio zaslužan za organizaciju i planiranje prve srpske golubije pošte,sastavio je i predlog za formiranje prvog srpskog balonskog odeljenja što se može smatrati pretečom prve srpske avijacije.  Kapetan Miletić organizovao je i dopremio je u […]