Trend

Srpsko narodno pozorište

Srpsko narodno pozorište

Država; Srbija

Grad: Novi Sad

Osnovano: 1861.

Srpsko narodno pozorište (SNP) je najstarija pozorišna ustanova u Srbiji. Osnovano je 28. jula 1861. godine u Novom Sadu. Osnivač SNP-a bio je Jovan Đorđević, koji je želeo da stvori instituciju koja će negovati i promovisati srpsku kulturu, jezik i tradiciju kroz dramske i muzičke predstave.

Istorija

Za prvog upravnika SNP-a je postavljen Jovan Đorđević i predstave su se idržavale uglavnom u kafanama, Prva zgrada SNP-a je „Pozorište Dunđerskih“ koja se nalazila u dvorištu sadašnjeg hotela „Vojvodina“ u centru Novog Sada sve do 1928, kada zgrada trada u požaru.

Pozorište se seli u tadašnji „Memorijalni Dom kralja Aleksandra“, kasnije „Dom kulture“ i današnje „Pozorište mladih“ u ulici Ignjata Pavlasa. U periodu od nastanka do Drugog svetskog rata, pozorište je menjalo svoje ime: „Leteće diletantsko pozorište“, „Novosadsko-osječko pozorište“, „Dunđersko pozorište“, „Narodno pozorište Dunavske banovine“.

Nakon Drugog svetskog rata, u pozorište dobija ime „Vojvođansko narodno pozorište“. U njemu se osnivaju nove umetničke jedinice, Opera i Balet. Od novembra 1951., vraća mu se prvobitno ime, a od 1956. se u njemu odigrava i Sterijino pozorje, festival domađeg dramskog stvaralaštva, koje je osnovano na inicijativu koja je potekla iz SNP-a.

Godine 1981, u 120. sezoni, pozorište dobija novu zgradu u koju je ušlo 28. marta i taj dan je ustanovljen kao „Dan SNP-a“.

Nova zgrada SNP-a

Nova zgrada nalazi se u centru Novog Sada, na Pozorišnom Trgu, i prostire na preko 20 000 kvadratnih metara i ima najveću pozorišnu scenu u Srbiji i Crnoj Gori. Poseduje tri scene, Veliku scenu „Jovan Đorđević“ sa 940 mesta, Malu scenu „Pera Dobrinović“ sa 373 mesta i Kamernu scenu. Opremljena je sa probnim salama za hor i orkestar, baletskom salom i velikim brojem scensko-tehničkih radionica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *