Trend

Pavle Orlović

Pavle Orlović je legendarni srpski junak Kosovskog ciklusa epskih narodnih pesama. Prema narodnoj pesmi „Kosovka devojka“, on je preminuo nakon Kosovskog boja 1389. godine, od rana zadobijenih u njemu ali nema istorijskih izvora koji podržavaju ovaj podatak.

Uroš Predić ga je predstavio na svojoj slici „Kosovka devojka“ iz 1919. godine na samrti, a Paja Jovanović je na svojoj monumentalnoj kompoziciji „Proglašenje Dušanovog zakonika“ iz 1900. godine naslikao njegovog navodnog pretka, Grgura Orlovića.

Slika Krunisanje cara Dušana

Prema narodnom predanju, Pavle je bio sin vojvode Vuka, koji je upravljao Soko Gradom blizu Drine, kod današnje Ljubovije. Sam Pavle je bio vojvoda rudarskog grada Novo Brdo, a upravljao je i posedima svoga oca na planini Rudnik u Šumadiji.

Po narodnom predanju, kada se vraćao sa Kosova Polja, gde se borio kao vitez i vojskovođa pod knezom Lazarom podlegao je ranama zadobijenim u Kosovskom Boju 1389. Sahranjen u selu Osonica kod Ivanjice i na njegovom grobu je sagrađena crkva brvnara.

Začnost podataka o njegovom grobu nije nikadapotvrđena, ali je prilikom posete tima arheologa iz Beograda na toj lokaciji pronađena nadgrobna ploča iz 14. veka koja potvrđuje legende o tome da je tu neki kosovski junak sahranjen.

Srpski istoričar Jovan Mišković, sakupio je u Teočinu narodna kazivanja i zabeležio ih, u kojima se navodi da je Orlović sa svojih 77 drugova otišao na Kosovo i nije se vratio.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *