Trend

Kada je bila Bitka kod Kokosovih ostrva?

Bitka kod Kokosovih ostrva, poznata i kao Bitka kod Keelingovih ostrva, odigrala se 9. novembra 1914. godine tokom Prvog svetskog rata. Ova pomorska bitka između nemačkog lakog krstaša SMS Emden i australijskog lakog krstaša HMAS Sydney bila je značajna zbog njenog uticaja na nemačku krstaricu u Indijskom okeanu.

Nemačka mornarica je na početku rata imala nekoliko ratnih brodova postavljenih širom sveta, uključujući SMS Emden pod komandom kapetana Karla von Mülera. Emden je bio uspešan u napadima na savezničke trgovačke brodove u Indijskom okeanu, što je izazvalo velike smetnje u savezničkom pomorskom saobraćaju.

Pripreme i dolazak: Emden je stigao do Kokosovih ostrva (Keelingovih ostrva) 9. novembra 1914. godine s namerom da uništi britansku radio stanicu. Posada Emdena je iskrcala mali desantni odred na ostrva da bi uništili stanicu.

U međuvremenu, australijski laki krstaš HMAS Sydney je bio na putu ka ostrvima kao deo konvoja koji je pratio australske i novozelandske trupe. Kada su primili signal o prisustvu nemačkog broda, Sydney je krenuo u napad.

Bitka je započela oko 09:15 časova. Sydney je imao prednost u brzini, dometu i vatrenoj moći. Emden je pokušao da se približi i nanese štetu, ali je bio nadmašen. Sydney je pogodio Emden više puta, izazvavši velike štete i požare.

Nakon nekoliko sati borbe, Emden je bio teško oštećen i nasukan na obalu Severnog Keeling ostrva u pokušaju da izbegne potapanje. Preživeli članovi posade Emdena su zarobljeni, dok je desantni odred na ostrvu kasnije takođe zarobljen.

Potapanje Emdena označilo je kraj nemačkih krstarica i njenih operacija u Indijskom okeanu. Emden je bio jedan od najuspešnijih nemačkih brodova u ovoj vrsti operacija, i njegov gubitak je bio veliki udarac za nemačku mornaricu.

Pobeda je značajno podigla moral među saveznicima, posebno u Australiji, jer je HMAS Sydney bio deo Kraljevske australske mornarice.