Trend

Kada je bila Bitka kod Dobrog polja?

Bitka kod Dobrog polja, koja se odigrala 15. septembra 1918. godine, bila je deo proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu. Ova bitka predstavlja jedan od ključnih trenutaka za savezničke snage u borbi protiv Centralnih sila.

Solunski front je bio stabilan nekoliko godina, ali do 1918. savezničke snage, uključujući francuske, britanske, srpske i grčke jedinice, bile su spremne za ofanzivu. Srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, igrala je ključnu ulogu u planiranju i sprovođenju ove ofanzive.

Savezničke snage su mesecima pripremale ofanzivu, prikupljajući materijale i ljudstvo. Napad je počeo u ranim jutarnjim satima 15. septembra, sa snažnom artiljerijskom pripremom koja je trajala nekoliko sati.

Srpske i francuske trupe su uspele da probiju nemačko-bugarske linije odbrane kod Dobrog polja, što je rezultiralo velikim gubicima za protivnika i značajnim pomeranjem fronta.

Proboj kod Dobrog polja doveo je do brzog povlačenja bugarskih snaga i kasnije kapitulacije Bugarske krajem septembra 1918. godine. Ovaj uspeh omogućio je saveznicima da nastave ofanzivu prema severu i oslobode Srbiju i ostale okupirane teritorije.