Vlada usvojila Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara.

U saopštenju Ministarstva finansija navodi se da planirani fiskalni deficit na nivou Republike za narednu godinu iznosi 0,6 odsto BDP-a, odnosno 28,4 milijarde dinara, što je 40,7 milijardi dinara niže od deficita planiranog budžetom za 2017. godinu.

Očekuje se da prihodi budžeta od naplate poreza budu 988,6 milijardi dinara, od čega je naplata PDV-a 503,4 milijarde.

Budžet za narednu godinu planiran je na osnovu prognoze da će u 2018. godini realni rast BDP-a iznositi 3,5 odsto, uz BDP deflator od 2,8 odsto i indeks potrošačkih cena na malo od 2,7 odsto.

Ova projekcija rasta BDP-a, pored ostalog, zasnovana je na elementu podizanja agregatne tražnje kroz povećanje plata i penzija i na razvojnoj orijentaciji budžeta koja se bazira na velikom povećanju investicija.

U odnosu na realizaciju u tekućoj godini, investicije će u narednoj godini, po prvi put, biti trideset odsto veće i iznosiće više od 180 milijardi dinara na nivou opšte države, odnosno 128 milijardi dinara na nivou Republike.

Osnovni ciljevi budžeta za narednu godinu fokusirani su na održavanje postignute makroekonomske stabilnosti i nastavak primene mera fiskalne konsolidacije, kao i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-u, započeto u 2016. godini.

Prioritet ostaje dalje unapređenje poreskog sistema koji stimulativno deluje na privrednu aktivnost i zapošljavanje, i istovremeno obezbeđuje veću efikasnost naplate poreza i smanjenje sive ekonomije.

Fokus će biti i na jačanju stabilnosti i otpornosti finansijskog sektora, otklanjanju prepreka privrednom rastu i podizanju konkurentnosti sprovođenjem sveobuhvatnih strukturnih reformi, nastavku reformi javnih preduzeća, kao i podizanju ukupne efikasnosti javnog sektora.

Takođe, Vlada je na današnjoj sednici usvojila i Fiskalnu strategiju za 2018. godinu sa projekcijama za 2019. i 2020. godinu.

Ova strategija predstavlja okvir za izradu Predloga zakona o budžetu za 2018. godinu, dodaje se u saopštenju.

Next Post

Haški osuđenik Slobodan Praljak preminuo je u bolnici

Сре нов 29 , 2017
Haški osuđenik Slobodan Praljak preminuo je u bolnici nakon što je u sudnici Haškog tribunala popio otrov,prenose Hrvatski mediji. Slobodan Praljak je preminuo nakon što je tokom izricanja presude u Haškom tribunalu popio otrov. Slobodan Praljak  je bio hrvatski redatelj, političar i penzionisani general – pukovnik Hrvatske vojske. Pripisuje mu se odgovornost […]