Trend

Uhapšeno pet osoba zbog trgovine ljudima

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili pet osoba zbog sumnje da su, kao kriminalna grupa, trgovali ljudima na teritoriji Srbije i Belgije.

Akcija hapšenja izvedena je u saradnji sa policijskim službenicima Policijske uprave Novi Sad i sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Višim javnim tužilaštvom u tom gradu.

Nakon višemesečne međunarodne istrage, policija je uhapsila M. R. (1984), M. I. (1981), R. M. (1986), V. V. (1963) i I. J. (1980), svi iz okoline Žablja, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo trgovina ljudima.

Oni se terete da su, kao članovi kriminalne grupe čiji je, kako se sumnja, organizator M. R., od februara do druge polovine oktobra 2019. godine, trojicu srpskih državljana, dovođenjem u zabludu da će na teritoriji Belgije raditi dobro plaćen posao molera, odveli u ovu zemlju gde su ih primoravali da kradu.

Sumnja se da su oštećene prisiljavali da svakodnevno kradu nekoliko tona bakra i drugog metala iz fabrika u gradu Šarloa, koje su zatim prodavali na otpadima.

Na taj način, kako se sumnja, članovi kriminalne grupe dnevno su, protivpravno, pribavljali novčane iznose od 1.000 do 1.500 evra, koje su koristili za kupovinu nekretnina, automobila i za ostale lične potrebe.

Pretresom stanova u kojima borave osumnjičeni policija je pronašla približno 5.000 evra, dva pištolja sa municijom, veću količinu zlatnog nakita i više mobilnih telefona.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.