Trasa auto-puta Beograd–Sarajevo kroz Srbiju već poznata

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ministrima Republike Srpske zaduženim za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i za saobraćaj i veze Srebrenkom Golić i Neđom Trninićem o saradnji u oblasti građevinarstva i zajedničkim infrastrukturnim projektima.

Mihajlović je, na sastanku održanom u okviru zajedničke sednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske, podsetila na to da je Srbija na desetom mestu u svetu po izdavanju građevinskih dozvola prema rangiranju Svetske banke, i dodala da je naša zemlja spremna da svoja iskustva u uvođenju e-dozvola prenese Republici Srpskoj.

Takođe, ona je najavila da će resorna ministarstva Srbije i Republike Srpske potpisati i poseban memorandum o saradnji u ovoj oblasti, kao i o međusobnom priznavanju velikih licenci.

Golić je uputila poziv Mihajlović i predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da u Banjaluci održe prezentaciju za predstavnike svih lokalnih samouprava i nadležnih ministarstava Republike Srpske, na kojoj će im predstaviti svoja iskustva u uvođenju elektronskih dozvola.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o ubrzanju procedura koje će omogućiti početak izgradnje zajedničkog graničnog prelaza u Bratuncu, zajedničkom održavanju mostova na Drini, kao i o realizaciji projekta izgradnje auto-puta Beograd–Sarajevo.

Mihajlović je istakla da je trasa auto-puta Beograd–Sarajevo kroz Srbiju već poznata i da će se nastaviti na postojeću trasu Koridora 11.

Ove godine ćemo potpisati komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta Preljina–Požega, a naredne godine razgovaraćemo o nastavku izgradnje preostalih 60 kilometara puta od Požege do Kotromana, rekla je ona.

Mihajlović je prihvatila predlog ministra Trninića o uspostavljanju železničkog saobraćaja između dve važne turističke destinacije u Srbiji i Republici Srpskoj – Mokre Gore i Višegrada.

Trninić je rekao da je Višegrad ove godine posetilo više od 300.000 ljudi, dodavši da je zajednički interes da se omogući turistima koji posete Višegrad da obiđu i Mokru Goru, i obrnuto.

Mihajlović je ministrima iz Republike Srpske, kao deo uobičajene prakse u susretima sa zvaničnicima, poklonila ručne radove koji prezentuju kulturnu baštinu Srbije, a izradile su ih žene sa sela, u okviru zajedničke inicijative Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, NALED-a i Etno-mreže „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili