Trasa auto-puta Beograd–Sarajevo kroz Srbiju već poznata

Alex

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ministrima Republike Srpske zaduženim za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i za saobraćaj i veze Srebrenkom Golić i Neđom Trninićem o saradnji u oblasti građevinarstva i zajedničkim infrastrukturnim projektima.

Mihajlović je, na sastanku održanom u okviru zajedničke sednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske, podsetila na to da je Srbija na desetom mestu u svetu po izdavanju građevinskih dozvola prema rangiranju Svetske banke, i dodala da je naša zemlja spremna da svoja iskustva u uvođenju e-dozvola prenese Republici Srpskoj.

Takođe, ona je najavila da će resorna ministarstva Srbije i Republike Srpske potpisati i poseban memorandum o saradnji u ovoj oblasti, kao i o međusobnom priznavanju velikih licenci.

Golić je uputila poziv Mihajlović i predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da u Banjaluci održe prezentaciju za predstavnike svih lokalnih samouprava i nadležnih ministarstava Republike Srpske, na kojoj će im predstaviti svoja iskustva u uvođenju elektronskih dozvola.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o ubrzanju procedura koje će omogućiti početak izgradnje zajedničkog graničnog prelaza u Bratuncu, zajedničkom održavanju mostova na Drini, kao i o realizaciji projekta izgradnje auto-puta Beograd–Sarajevo.

Mihajlović je istakla da je trasa auto-puta Beograd–Sarajevo kroz Srbiju već poznata i da će se nastaviti na postojeću trasu Koridora 11.

Ove godine ćemo potpisati komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta Preljina–Požega, a naredne godine razgovaraćemo o nastavku izgradnje preostalih 60 kilometara puta od Požege do Kotromana, rekla je ona.

Mihajlović je prihvatila predlog ministra Trninića o uspostavljanju železničkog saobraćaja između dve važne turističke destinacije u Srbiji i Republici Srpskoj – Mokre Gore i Višegrada.

Trninić je rekao da je Višegrad ove godine posetilo više od 300.000 ljudi, dodavši da je zajednički interes da se omogući turistima koji posete Višegrad da obiđu i Mokru Goru, i obrnuto.

Mihajlović je ministrima iz Republike Srpske, kao deo uobičajene prakse u susretima sa zvaničnicima, poklonila ručne radove koji prezentuju kulturnu baštinu Srbije, a izradile su ih žene sa sela, u okviru zajedničke inicijative Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, NALED-a i Etno-mreže „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Ilustracija

Next Post

Vlada Srbije i Savet ministara BiH uskoro će održati zajedničku sednicu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas da je saradnja sa Republikom Srpskom visoko na listi prioriteta vlade na čijem je čelu, kao i da postoji puno oblasti i konkretnih projekata i planova u kojima ta saradnja treba da se intenzivira. Brnabić je na konferenciji za novinare, koja […]