Sveti Teodor Sikeot

Sveti Teodor Sikeot je bio episkop Anastasiopolisa. Rođen je u selu Sikea u Galatiji, zbog čega je i prozvan Sikeot. Još kao desetogodišnji dečak Teodor se predavao teškom postu i svenoćnoj molitvi po ugledu na jednog starca Stefana, koji je živeo u njegovom domu. Njegova majka Marija je bila bogata udovica i nameravala je da svoga sina posvetiti vojnom zvanju.

Veruju se da joj se u snu javio sveti Đorđe i izvestio je, da je Teodor namenjen na službu „ne caru zemaljskom nego caru nebeskom“.

U hrišćanskoj tradiciji se pominju mnoga javljanja Svetog Đorđa Teodoru, bilo da ga pouči bilo da ga spase kakve od opasnosti. Imao je i nekoliko viđenja Bogorodice. Teodorje imao veoma težak podvig. Mučio je telo svoje i glađu i žeđu i železnim okovima i svenoćnim stajanjem na molitvi. Hrišćani veruju da mu je Bog darovao velike moći nad zlim dusima i nad svima bolestima i mukama ljudskim. Bio se pročuo na sve strane kao čudotvorni iscelitelj. Zbog velike čistote i duhovnosti je i preko volje posvećen za episkopa Anastasiopoljskog. Na episkopskoj službi proveo je 11 godina, a posle se vratio u svoj manastir, gde je u starosti Preminuo. Skončao je u početku carovanja cara Iraklija oko 613. godine.

Ako ste propustili