Sveta velikomučenica Marina – Ognjena Marija

Sveta velikomučenica Marina, u narodu poznata kao Ognjena Marija, je hrišćanska svetiteljka i zaštitnica žena. Rodom iz Antiohije Pisidijske, bila je kći žreca Jeliseja koji ju je kasnije oterao od kuće kada je saznao da se okrenula hrušćanskoj veri. Krstila se u svojoj 12.godini.

Prema predanju dovedena je pred eparha Olimavrija jer je saznao da je hrišćanka ali prvo joj ponudi brak što je ona odbila. On joj onda naredi da se pokloni raznim idolima i da se odrekne Hrista.

„Nе ću sе pоklоniti ni prinеti žrtvе bеzdihanim i mrtvim idоlima, kојi niti sami sеbе pоznaјu niti pak znaјu, da li ih mi čеstvuјеmо ili bеščеstvuјеmо; nе dam njima оnе časti, kојa pripada samо Tvоrcu mојеmu“.

Pošto to nije htela da učini podvrgli su je raznim mučenjima, a na kraju, pošto je ostala postojana u svojoj veri odsečena joj je glava. To se desilo oko 270. godine.

U narodu se veruje da Ognjena Marija kažnjava ognjem i paljenjem i da na ovaj dan netreba ništa raditi.

Next Post

Verovanja i običaji na Ognjenu Mariju

Чет јул 30 , 2020
Srpska pravоslavna crkva i vеrnici оbеlеžavaju, 30.jul, spоmеn na svеtu mučеnicu Marinu – Оgnjеna Marija. Sveta velikomučenica Marina, u narodu poznata kao Ognjena Marija, je hrišćanska svetiteljka i zaštitnica žena. Ognjena Marija je veoma poštovana, pa se često u nekim krajevima Srbije može čuti rečenica „Na Ognjenu Mariju ne treba ni konac u […]

Ako ste propustili