Srbija primer dobre prakse u oblasti rodne ravnopravnosti

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović predstavila je danas, na 62. zasedanju Komisije Ujedinjenih nacija za status žena u Njujorku, rezultate koje je Srbija postigla u oblasti rodne ravnopravnosti.

Mihajlović je tom prilikom poručila da su žene ravnopravni članovi društva i ogromni neiskorišćeni potencijal, istakavši da je zadatak svakog društva da stvara jednake šanse za žene i muškarce.

Put ka ostvarenju rodne ravnopravnosti nije lagan. Kada su Vorena Bafeta pitali za tajnu uspeha, između ostalog rekao je da mu je bilo lakše da uspe jer je „protiv sebe“ imao samo polovinu populacije – muškarce. Zašto? Jer žena nije bilo u biznisu, a i danas ih nema dovoljno da budu „pretnja“, navela je ona.

Danas odavde šaljemo poruku da su žene ravnopravni članovi svakog društva i ogroman neiskorišćeni potencijal, poručila je Mihajlović i dodala da je na svima nama da za dobrobit čovečanstva doprinesemo stvaranju društva u kojem će svaki njegov građanin i građanka imati jednake šasne za rad i život.

Ona je predstavila rezultate koje je Srbija ostvarila u oblasti rodne ravnopravnosti u poslednje četiri godine.

Srbija je, kako je podsetila, osnovala Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, na nivou potpredsednice Vlade, donela Nacionalnu strategiju za rodnu ravnopravnost od 2016. do 2020. godine i Akcioni plan za njeno sprovođenje.

Takođe, usvojili smo Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, pripremili Nacrt novog zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji će Srbiju svrstati u red modernih, razvijenih zemalja i kao jedina zemlja van Evropske unije izradili Indeks rodne ravnopravnosti , navela je Mihajlović.

Ona je dodala da je posebno ponosna na uvođenje rodno odgovornog budžetiranja, po kojem su i UN prepoznale Srbiju, naglasivši da je i budžet za 2017. i 2018. godinu rodno odgovoran.

Srbija je, kako je podvukla, zbog toga izabrana kao primer dobre prakse, što je prepoznato i u UN trening centru na svetskom nivou, a što će našoj zemlji omogućiti da postane studija slučaja od koje će svi u svetu učiti.

Ona je naglasila da je Srbija prepoznala da je uvođenje rodne ravnopravnosti u sve politike i planove prioritet i ključ za unapređenje ove oblasti, najavivši da u 2018. kreće realizacija IPA programa vrednog dva miliona evra.

Kao zagovornik regionalne saradnje i povezivanja, inicirala sam osnivanje regionalne kancelarije za rodnu ravnopravnost za zemlje Zapadnog Balkana. Jer naši problem su slični, a ujedinjeni možemo učiniti mnogo, rekla je ona.

U ovoj godini, kako je objasnila, plan je da se usvoji zakon o rodnoj ravnopravnosti, da se nastavi rad na ekonomskom osnaživanjem žena i podršci ženskom preduzetništvu, kako kroz IPA fondove, tako i kroz podršku uključivanju žena u lance dobavljača i podizanje svesti o tome zašto je važno osnažiti žene, da je to za dobrobit celog društva.

Takođe, u 2018. godini u Srbiji posebna pažnja biće posvećena ženama na selu, što je ujedno i glavna tema ovogodišnjeg zasedanja, predočila je Mihajlović.

Ona je naglasila da žene sa sela spadaju u višestruko diskriminisanu i ranjivu grupu, i ocenila da su najbrojnije kada treba da rade, a kada treba da budu vlasnice imovine onda ih ima najmanje.

Više od 50 odsto radno sposobnih žena iz ruralnih područja je formalno nezaposleno, dok 60 odsto nema pravo na penziju. Samo je 12 odsto žena vlasnica imovine, pa ne mogu da uzmu kredite niti da započnu svoj biznis, dok je samo 17 odsto poljoprivrednih gazdinstava registrovano na žene, precizirala je Mihajlović.

Ona je rekla da kvalitet života žena na selu predstavlja ključ ruralnog razvoja i razvoja poljoprivrede.

Naš zadatak je da obezbedimo balansirano ulaganje u ruralni razvoj, a to nije samo poljoprivreda, već moramo da podstičemo povećanje vlasništva nad imovinom od strane žena, da poboljšavamo socijalne usluge, da kroz rodno odgovorno budžetiranje obezbedimo bolji položaj manje zastupljenog pola, a to su u ruralnom razvoju žene, objasnila je Mihajlović.

Ona je kao pozitivan primer u Srbiji navela projekat „Uposlimo 1000 žena u ruralnim područjima“, koji je pokrenula kao potpredsednica Vlade.

Svim svojim poslovnim partnerima poklanjam rukotvorine koje izrađuju žene sa sela. Na taj način ne samo da čuvamo kulturno nasleđe, već pomažemo da rad žena na selu bude vrednovan i plaćen, navela je Mihajlović.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili