Spomenik Nikolaju Krasnovu u Beogradu

Spomenik Nikolaju Krasnovu u Beogradu nalazi se na Malom Tašmajdanu.

Spomenik arhitekti Nikolaju Krasnovu na Malom Tašmajdanu 9.decembra 2020.godine. Figura ruskog arhitekte koji sedi za stolom urađen je prema idejnom rešenju vajara Nebojše Savovića. Spomenik je ruskog arhitekte gleda ka zgradi Arhiva Srbije koju je on i projektovao.

Ruski arhitekta Nikolaj Krasnov došao je u Beograd 1922.godine kao emigrant.

Podigao je u srpskoj prestonici:

  • Obnova crkve Ružice (starog vojničkog hrama) na Beogradskoj tvrđavi 1924. godine; dve bronzane skulpture srpskih ratnika, koje se nalaze ispred ulaza u crkvu, takođe su njegov rad.
  • Palata Ministarstva finansija Kraljevine Jugoslavije na uglu Nemanjine i Ulice kneza Miloša ( Vlada Republike Srbije) sagrađena je u periodu između 1926. i 1928. godine. Zgrada Ministarstva dozidana je spratom 1938. godine, a autor ove u beogradskoj arhitekturi poznate „majstorske dogradnje“ bio je autor zdanja, Nikolaj Krasnov.
  • Palata Ministarstva šuma i ruda i Ministarstva poljoprivrede i voda je najmonumentalniji i prostorno najobuhvatniji objekat koji je Krasnov izveo na našim prostorima. Pored projekta zgrade Krasnov je sastavio i program za izradu skulptura, koje simbolizuju delatnost ustanova smeštenih u ovoj zgradi. Danas je u ovoj palati smešteno Ministarstvo inostranih poslova Republike Srbije.
  • Zgrada Arhiva Srbije u Karnegijevoj ulici završena je 1928. godine prema projektu Krasnova. Reprezentativno zdanje projektovano je u duhu monumentalnog akademizma sa izraženom plastičnom dekoracijom na glavnoj fasadi.
  • Projekte pozorišta Manjež, odnosno adaptaciju nekadašnje Kavalerijske jašionice iz 1860. godine za potrebe pozorišta, u Ulici kralja Milana, Krasnov je izradio 1927. godine. Fasada Manježa završena je tokom 1928-1929. godine. Danas Jugoslovensko dramsko pozorište.
  • Most kralja Aleksandra I, koji je povezao desnu i levu obalu Save, odnosno Beograd i Zemun. Projektovanje pilona mosta povereno je Nikolaju Krasnovu, 1931. godine.
  • Projekte za enterijera Starog dvora na Dedinju, uređenje parka, svu dekorativnu plastiku na fasadama, kolonade između dvora i kapele radili su Nikola Krasnov i inženjer Sergej Smirnov. Enterijer je izveden u periodu od 1929. do 1934. godine prema projektu Krasnova.
  • Dogradnju zgrade Državnog saveta na uglu ulica Kneza Miloša i Admirala Geprata izveo je 1929. godine. Danas je u ovoj zgradi smešteno Ministarstvo finansija Republike Srbije.
  • Nikolaju Krasnovu se pripisuje i autorstvo reprezentativne četvorospratne stambeno-poslovne zgrade iz 1929. godine u Knez Mihailovoj ulici broj 9.
  • Višespratnica Đorđa Radojlovića u Braće Jugovića 2a izvedena je 1929—30. godine.
  • Stambeno-poslovna višespratnica Jadranske plovidbe (Jugolinija) na Terazijama 14 sagrađena je 1930. godine u stilu eklekticizma.
  • Zgrada u Kneza Miloša 14 izvedena 1930. godine. Danas se u objektu nalazi Grčki kulturni centar.
  • Intervencije na portalu sokolskog doma Matica u Deligradskoj 27, kojeg je 1929. projektovao Momir Korunović, Krasnov je izveo 1934. godine u srpskom stilu. Danas se u objektu nalazi Gradski centar za fizičku kulturu – Stari DIF
  • Dom Narodne skupštine počeo je da se gradi 1907, a završen je 1936. godine prema projektima arhitekata Jovana i Pavla Ilkića. Projekti unutrašnjeg uređenja, nameštaja, vrata i prozora, lustera, štuko dekoracija, izrada završnih projekata detalja fasada kao i oblikovanje dekorativne ograde palate, heraldičkih znamenja, postamenta jarbola za zastavu povereni su Nikolaju Krasnovu.

Ako ste propustili