Spomenik Milutinu Milankoviću u Beogradu

Spomenik Milutinu Milankoviću nalazi se na opštini Vračar u istoimenom spomen parku,između Bulevara oslobođenja i ulica Pasterove i Tiršove,preko puta Karađorđevog parka. Autor spomenika je akademski vajar Zoran Ivanović. Spomenik je visok 4 metara ( podnožje 1 metar,a figura 3 metra).

Spomenik je postavljen 26. jun 2017.godine a otkrivanju spomenika su prisustvovali tadašnji gradski menadžer Goran Vesić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i predsednik Udruženja „Milutin Milanković“ Slavko Maksimović.

Inicijativu za podizanje spomenika pokrenulo je Udruženja „Milutin Milanković“ 2009.godine, da bi 2012.godine bio i objavljen konkurs za spomenik. Na konkurs je stiglo preko 40 radova.

Milutin Milanković je bio srpski matematičar, geofizičar, klimatolog, astronom….

Foto:Beogradske vesti

Next Post

Fontana "Slap" u Beogradu

Чет авг 16 , 2018
Fontana „Slap“ nalazi se naslonjena na Jugoslovensko dramsko pozorište u ulici Kralja Milana. Fontana „Slap“ podignuta je povodom održavanja IX samita nesvrstanih 1989. godine. Fontana je urađena po idejnom rešenju akademskog slikara Čedomira Vasića i arhitekte Đorđa Bobića. Sanacija fontane obavljena je u novembru 2013.godine. Podeli na FacebookPodeli na Twitter