Program Muzeja pozorišne umetnosti u okviru manifestacije „Muzeji za 10“

Manifestacija Muzeji za 10, ove godine održaće se od 14. do 20. maja.

Muzej pozorišne umetnosti Srbije,Gospodar-Jevremova 19, nema stalnu postavku, već priređuje periodične tematske izložbe o teatru i pozorišnim umetnicima u Srbiji.

PROGRAMI:

14. maj u 12 časova – Stručno vođenje kroz izložbu 14. maj u 18 časova – Koncert u okviru projekta “Dar različitosti” –

15. maj u 12 časova – Stručno vođenje kroz izložbu

15. maj u 18 časova – Koncert nagrađenih učenika MŠ “Josif Marinković”

16. maj u 10 časova – Igramo se pozorišta u muzeju – U okviru projekta „Škola za publiku“, Muzej pozorišne umetnosti Srbije je ove godine organizovao ciklus radionica za decu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, pod nazivom „Kreiramo pozorište“. Uz pomoć studenata Učiteljskog fakulteta predvođenih profesorkom Jadrankom Barzut, mlađi osnovnoškolci su se upoznavali sa ulogom i značajem Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, a naročito sa pozorištem i procesom rada u teatrima – kroz samostalno kreiranje delova scenografije i kostima, pravljenjem minijaturne verzije teatra senki i sl. U završnici ciklusa održaće se radionica namenjena deci uzrasta od 7 do 10 godina. 16. maj u 13 časova – Stručno vođenje kroz izložbu

16. maj u 18 časova – Master art akademci za 10 – Koncert učenika Master art akademije. 17. maj u 11 časova – Stručno vođenje kroz izložbu

17. maj u 14 časova – Igramo se pozorišta u muzeju – U okviru projekta „Škola za publiku“, Muzej pozorišne umetnosti Srbije je ove godine organizovao ciklus radionica za decu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, pod nazivom „Kreiramo pozorište“. Uz pomoć studenata Učiteljskog fakulteta predvođenih profesorkom Jadrankom Barzut, mlađi osnovnoškolci su se upoznavali sa ulogom i značajem Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, a naročito sa pozorištem i procesom rada u teatrima – kroz samostalno kreiranje delova scenografije i kostima, pravljenjem minijaturne verzije teatra senki i sl. U završnici ciklusa održaće se radionica namenjena deci uzrasta od 7 do 10 godina.

17. maj u 16 časova – I mi smo pozorište – Predstava u izvođenju polaznika ciklusa radionica „Kreiramo pozorište“.

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 12 časova – Stručno vođenje kroz izložbu 18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 13 i 15 časova – Radionica za odrasle “Pozorišna maska” – Kroz istoriju pozorišta, značaj i uloga maske su se menjali, ali ona i danas ima svoje mesto na sceni. I ne samo maska koja se postiže šminkom, već i ona koja se pravi od najraznovrsnijih materijala i koju scenski umetnici nose tokom cele predstave ili neke scene, ili je menjaju „a vista”. Majstor za izradu ovakvih maski, svakako jedan od najboljih kod nas je Radica Komazec, modistkinja u Narodnom pozorištu u Beogradu, koja će nešto od svog umeća podeliti sa zainteresovanima u dva zakazana termina. Radionica je namenjena odraslima (studentima i starijima).

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 19 časova – Studenti za 10 – Koncert studenata Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) – Teatroteka – Maraton – Sterija na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu – Narodno pozorište u Beogradu ove i sledeće godine obeležava veliki jubilej – 150 godina od osnivanja, tj. od ulaska u zgradu u kojoj i danas živi i radi. Jovan Sterija Popović je jedan od inicijatora osnivanja našeg nacionalnog teatra (još 1841, kada je bio jedan od osnivača Teatra na Đumruku), a njegova dela su od prvih dana okosnica nacionalnog repertoara. Muzej pozorišne umetnosti Srbije ovaj jubilej, između ostalog, obeležava izložbom Kir Janja na sceni Narodnog pozorišta koju će videti i posetioci u okviru manifestacije „Muzeji za 10“, kao i vanrednim programom Teatroteke, svojevrsnim maratonom snimaka predstava po Sterijinim komadima, u izvođenju ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Program Teatroteke:

u 10 časova – Kir Janja – reditelj Egon Savin (1992),

u 12 časova – Pokondirena tikva – reditelj Jagoš Marković (2007),

u 14 časova – Laža i paralaža – reditelj Jug Radivojević (2006), u 16 časova Rodoljupci – reditelj Andraš Urban (2015).

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili