Postavljanje parking senzora na Vračaru

JKP „Parking servis” uvodi sistem za praćenje slobodnih parking mesta na ulicama Vračara. Trenutno se senzori postavljaju u Kursulinoj ulici. U narednih par dana radiće se u Baba Višnjinoj i delu Njegoševe, a za mesec dana senzori će biti postavljeni duž cele Njegoševe i u svim okolnim ulicama.

Direktor „Parking servisa”Andrija Čupković rekao je da ovaj sistem predstavlja revoluciju u Beogradu, jer još uvek ne postoji ni u Berlinu, Amsterdamu, Londonu i drugim evropskim metropolama.

– Ovaj sistem će mnogo pomoći građanima zato što će u svakom trenutku tačno znati koliko  u kojoj ulici ima slobodnih parking mesta i neće više gubiti vreme u traženju mesta za parkiranje – rekao je Čupković.

Na svim raskrsnicama će biti postavljene informacione table koje će vozače informisati koliko u određenoj ulici ima slobodnih parking mesta, pa će ili skrenuti ili produžiti dalje u susedne ulice do slobodnog mesta. Senzori se postavljaju na asfaltu, utapaju se u beton i ništa ne može da ih uništi. Prilikom parkiranja vozači ne moraju da brinu jer su senzori otporni na pritisak od 40 tona, mogu da se pregaze, ne reaguju na klimatske uslove, sneg i lišće, već u svakom trenutku pružaju tačnu informaciju o slobodnim parking mestima.

– Ovo je prva faza projekta, vrednog 30 miliona dinara, kojim će biti obuhvaćeno oko hiljadu parking mesta na ulicama Vračara. U narednim godinama planiramo da pokrijemo ceo Beograd i time pokažemo građanima da sredstva koja zarađujemo od naplate parkiranja ulažemo u nova parking mesta i nove tehnologije koje će građanima olakšati parkiranje. Građani sada znaju gde ide njihov novac, a ne kao u prošlosti, kada se novac trošio na neke druge stvari – rekao je rekao je Čupković.

Foto: Ilustracija

Ako ste propustili