Peti Oboa Fest u Beogradu uz besplatne koncerte

Ovogodišnji Oboa Fest slavi svoju 5. godinu postojanja i održava se od 28. juna do 1. jula. Tema ovogodišnjeg festivala je „Cvetanje oboe“. Kao mali jubilej, u 5. godini rada, okupljena je značajna zajednica domaćih i inostranih oboista, koji rado iščekuju kraj juna i festival na kome mogu da uče od najpoznatijih svetkih profesora i umetnika i gde mogu da probaju oboe različitih proizvođača.

Biće priređeni majstorski „masterkals“ časovi kao i dva besplatna koncerta u sali Beogradske filharmonije: gost iz Francuske, oboista Žan Luj Kapecali 29. juna sa početkom u 20 časova održaće koncert koji će biti poseban po tome što će predstaviti razvoj – cvetanje instrumenta oboa od početka do današnjih dana, kada će nakon koncerta, uz podršku vinarije Milanović, biti upriličen susret publike i umetnika, a narednog dana, 30.juna, takođe besplatni koncert održaće mladi oboisti Srbije uz klavirsku saradnju Marka Bogdanovića.

U petak 01. jula, sa početkom u 12 časova polaznici majstorskog kursa Oboa Festa zajedno će, kao ansambl oboa, odsvirati zanimljiv program koji su pripremali u toku kursa sa profesorom Kapecalijem. Koncert se održava u dvorištu muzičke škole „Vladimir Đorđević“, uz podršku opštine Zvezdara.

Biće dodeljena i nagrada „Ljubiša Petruševski“ najboljem i najperspektivnijem polazniku Oboa festa, a sastojaće se iz plakete, novčane nagrade, kao i nastupa na sledećem Oboa festu. Ove godine navršava se 20 godina od smrti Ljubiše Petruševskog, dugogodišnjeg profesora oboe na beogradskoj Akademiji umetnosti koji se celog života zalagao za razvoj oboističke škole u Srbiji.

Ove godine gost Oboa Festa biće proizvođač oboe Buffet Crampon iz Pariza, čiji će umetnik, oboista iz Francuske, Žan Luj Kapecali voditi ovogodišnji majistorski kurs. Kao neizbežni deo oboe je i umetnost pravljenja piskova, čije tajne će otkriti Heiko Froš, oboista koji stoji iza Oboe shop-a iz Nemačke. U svom predavanju prestaviće ceo proces od uzgajanja do obrade trske, od koje se prave piskovi, ali i od koje umnogome zavisi kvalitet sviranja i nivo muzičkog izvođenja jednog oboiste. Heiko Froš će predstaviti i mašine koje se koriste u ovom procesu i razne druge dodatke i potrošni materijal koji je potreban svakom oboisti, a koji se u Srbiji, na žalost nigde ne može kupiti.

Prostor Beogradske filharmonije biće obogaćen posebnim biljkama čime će rasadnik “Jovanja” firme Erozija iz Valjeva upotpuniti temu “cvetanja oboe” ovogodišnjeg Oboa Festa.

Organizacioni tim Oboa Festa čine: Ivana Dakić, Sanja Romić i Petar Vucelić.

Oboa Fest podržali su: Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Opština Zvezdara, SOKOJ, Beogradska filharmonija, Buffet Crampon, Oboe Shop, Erozija – rasadnik Jovanja i Vinarija Milanović.

Izvor/ Foto: Oboa fest promo

Ako ste propustili