Otvorena najsavremenija biohemijska laboratorija u Srbiji

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin otvorili su danas najsavremeniju biohemijsku laboratoriju u Srbiji, u vrednosti od 1,5 miliona evra, koja je donacija američke kompanije „Abot“.

Predsednica Vlade Ana Brnabić zahvalila se ambasadoru SAD u Srbiji Kajlu Skotu na posredovanju u ovoj donaciji, i dodala da se time Srbija svrstala među pet država u svetu koje imaju ovu vrstu dijagnostičke laboratorije.

Gospodin Lončar rekao je da je američka kompanija „Abot“ uložila 1,5 miliona evra u pogon, dodajući da je Srbija, pored Nemačke, Engleske, Belgije i Izraela, peta zemlja u svetu koja ima ovakvu modernu laboratoriju.

Ministar je naveo da će manje laboratorije unutar klinika Kliničkog centra Srbije prestati da postoje, jer će većina preći u novu laboratoriju koja će raditi 24 časa dnevno.

On je istakao da se radi na tome da se povećaju plate zdravstvenih radnika, ali i napomenuo da se migracije lekara događaju u svim zemljama ka onima koji imaju bolji standard i veće plate.

Lončar je podsetio i na to da je nedavno odobreno da 100 mladih najboljih studenata medicine budu zaposleni, i da to ne uticati na tekuće konkurse i procese zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama.

Ašanin je naglasio da kroz laboratorije KSC godišnje prođe 1,2 miliona pacijenata i uradi se 12 miliona analiza.

On je podsetio i na to da laboratorija nije obnavljana 30 godina, i dodao da će u novim prostorijama biti moguće obraditi u jednom času 1.500 epruveta i uraditi više od 5.000 analiza.

Izvor:Beogradske vesti/Vlada Srbije

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili