Trend

Nema potrebe za smanjenjem broja dece u vrtićima

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je, povodom informacije u medijima u vezi sa navodnom novom merom koja se tiče potvrđivanja obaveznog rada roditelja čija deca borave u vrtiću, da roditelji za sada, s obzirom na trenutnu epidemijsku situaciju, nisu u obavezi da donose u vrtić potvrdu o obaveznom radu na radnom mestu.

Dva najvažnija pokazatelja – trenutan broj pozitivne dece (0,017 odsto) i zaposlenih (0,838 odsto), kao i prosečna dolaznost dece, koja je u oktobru bila 68,01 odsto, ukazuju na to da u ovom trenutku nema potrebe za smanjenjem broja dece u vrtićima i rasterećenjem kapaciteta.

Sve predškolske ustanove, kako se podseća, u obavezi su da poštuju zakonom propisane normative broja dece u vaspitnoj grupi i da odluke o povećanju, odnosno smanjenju, tog broja donose u tesnoj saradnji sa osnivačem, odnosno lokalnim kriznim štabom, s obzirom na aktuelnu epidemijsku situaciju u konkretnoj lokalnoj zajednici i potrebu primene odgovarajućih preventivno-zaštitnih mera.

Takođe, kako se dodaje, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja svakodnevno prati epidemijsku situaciju i sagledava izazove i moguća rešenja u funkcionisanju predškolskih ustanova u ovim okolnostima.

Sa posebnom pažnjom se uzima u obzir iskustvo predškolskih ustanova u prethodnom periodu, različiti uslovi i kapaciteti predškolskih ustanova na nivou Republike Srbije, kao i svi prispeli predlozi i mišljenja sindikata i Kriznog štaba, navodi se u saopštenju.