Manifestacije na ovogodišnjim „Danima slobode”

„Dani slobode”, tradicionalna manifestacija u organizaciji Grada Beograda koja slavi dva datuma – oslobođenje Beograda 20. oktobra 1944. i 1. novembra 1918. godine, ove godine zamišljeni su kao desetodnevni festival pozorišta, uličnog performansa, izložbi, javnih koncerata i izložbi na otvorenom.

Ipak, zbog pandemije virusa korona, „Dani slobode” su svedeni na tri najvažnije manifestacije, koje će na simboličan način podsetiti da i u teškim okolnostima, kakve su ovogodišnje, moramo da se setimo naših oslobodilaca iz dva svetska rata.

Najpre će 20. oktobra u 14 časova na Trgu republike koncert održati orkestar, hor i solisti Opere Narodnog pozorišta, pod dirigentskom upravom Dejana Savića. Biće to prilika da se podsetimo života Opere u burnom dvadesetom veku, a povodom 100 godina od osnivanja ove institucije kod nas. Koncert pod nazivom „Pozdrav Beogradu” organizuje se samo stotinak metara od mesta gde će se nalaziti nova zgrada beogradske opere, te i stoga ima simboličan karakter. U slučaju loših vremenskih uslova, koncert će se održati u Skupštini grada.

Istog dana, 20. oktobra u 18 časova na Trgu republike biće otvorena izložba „Put do pobede” u saradnji sa Ambasadom Ruske Federacije. Izložba je posvećena oslobađanju Istočne Evrope 1944–45. godine i slikom će nas vratiti na pobedonosni put Crvene armije.

Na istom mestu, 1. novembra u 18 časova biće otvorena još jedna izložba pod nazivom „Lica naših oslobodilaca iz Velikog rata”. Ona će nam doneti više od 30 portreta običnih ljudi, seljaka, varošana, učenika koji su bili učesnici Velikog rata, a ostali su do sada nevidljivi i do skoro su se čuvali samo u porodičnim arhivama. Izložba se realizuje u saradnji sa organizacjom „Album naših predaka”.

Ovo su samo tri od 18 predviđenih događaja planiranih za manifestaciju „Dani slobode 2020.” Ostalih 15 događaja, među kojima su javno igranje jednočinki „Solunci govore”, koncert simfonijskih obrada partizanskih pesama u izvođenju Orkestra RTS-a, kao i prvo pozorišno izvođenje dramatizacije romana „Veliki rat” Aleksandra Gatalice, odloženo je za narednu godinu kada će se steći uslovi da se program manifestacije „Dani slobode” održe u celosti.

Izvor: portal grada Beograda

Ako ste propustili