Kulturno-edukativni program „Beograd – Mihailov grad, ili kako se rađala nova kultura Beograda u modernoj srpskoj državi”

U Konak kneza Miloša u subotu, 2. oktobar od 12 do 14 časova održaće se Kulturno-edukativni program „Beograd – Mihailov grad, ili kako se rađala nova kultura Beograda u modernoj srpskoj državi”, saopštili su iz Istorijskog muzeja Srbije.

Program realizuju Istorijski muzej Srbije, Snežana Pavlović, autorka projekta, i učenici Škole za negu lepote, Baletske škole „Lujo Davičo” i Tehničke škole iz Mladenovca. Program obuhvata dvočasovni interaktivni kulturno-edukativni program namenjen svim uzrastima, u okviru koga će posetioci imati priliku da se upoznaju sa svakodnevnim javnim i privatnim životom vladara i stanovništva Beograda druge polovine 19. veka, tj. u periodu vladavine kneza Mihaila, jednog od najomiljenijih srpskih vladara.

Pažljivo odabrani tematski sadržaji i raznovrsne aktivnosti, poput pravljenja kostima, nakita, ramova za fotografije, ordenja, šešira, slatkih poslastica i frizura, podsetiće posetioce na odevanje, ishranu, arhitekturu, književnost, muziku i vizuelnu umetnost, kao i na znamenite ličnosti ove značajne epohe (Kornelije Stanković, Vuk Karadžić, Petar Petrović Njegoš, Anastas Jovanović, Steva Todorović i drugi), kada se Beograd, nakon oslobođenja od osmanlijske vlasti, okreće evropskim kulturno-istorijskim vrednostima, koje su usmerile Srbiju ka evropskom kulturnom prostoru, a knez Mihailo Obrenović postaje njihov nosilac.

Posetioci će takođe moći da saznaju kako se provodilo slobodno vreme i kako se odvijao društveni život u Kneževini Srbiji sredinom 19. veka i upoznaju se sa građanskim i narodnim igrama kao oblicima zabave priređivanim na dvoru, poput balova ili posela organizovanih za potrebe šireg stanovništva.

Obavezna rezervacija mesta na telefon 064/858-12-95 ili na mejl [email protected].

Izvor: Beogradske vesti / Istorijski muzej Srbije

Dodaci

Ako ste propustili