Koncert klasične muzike na Kalemegdanu

Foto: L.M

JP „Beogradska tvrđava“ i ArtLink udruženje umetnika, uz podršku Grada Beograda, organizovaće koncerte klasične muzike u tri festivalska dana – od 10. do 12. septembra 2020. godine, saopštili u iz Beogradske tvrđave na njihovom sajtu.

Dva velika koncerta biće održana u četvrtak, 10. septembra i u petak, 11. septembra 2020. godine od 19.30 časova na platou kod spomenika Pobednik na Gornjem gradu Beogradske tvrđave, dok je subota, 12. septembar rezervisana za nastupe muzičara na Muzičkom paviljonu na Kalemegdanu. Koncerti se realizuju u okviru „Kalemegdan Summer Festivala“.

Poštujući mere prevencije i sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19, publika će koncerte moći da prati putem livestream-a.

Koncertima na otvorenom ArtLink festival u svom osmom skraćenom izdanju, u partnerstvu sa JP „Beogradska tvrđava“, predstavlja regionalni kamerni orkestar mladih umetnika „Kamerata Balkanika“. Kamerata Balkanika nastupiće obe večeri sa dirigentom iz Belgije – Bendžaminom Hemhutsom. Na prvom koncertu, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, izvešće program posvećen italijanskoj muzici – dela Vivaldija, Morikonea uz mlade soliste.

Prve večeri nastupa i francuski pijanista Žan Pol Gasparian koji će se predstaviti resitalom sa odabranim delima Šopena, Skrjabina, Bramsa i Rahmanjinova dok će na drugom koncertu „Kamerata Balkanika“ izvesti Betovenovu Pastoralnu simfoniju u aranžmanu za gudački ansambl, čime se priključuje inicijativi „Betoven Pastoralni projekat“, sa porukom „Umetnici za prirodu“. Ovu inicijativu i gostujuće umetnike podržali su i Delegacija Evropske Unije u Srbiji i Ambasada Nemačke.

„Kamerata Balkanika“, regionalni kamerni orkestar, sastavljen je od mladih umetnika iz regiona Zapadnog Balkana, odabranih na audiciji. koji je podržan od Fonda za Zapadni Balkan Odabrani mladi umetnici programe su spremali sa mentorima iz nekoliko Evropskih zemalja i Bendžaminom Hemhutsom, dirigentom iz Belgije.

Poslednjeg dana festivala, u subotu, 12. septembra u podne, predstaviće se ArtLink mladi virtuozi, dok će u večernjim satima nastupiti Zapadno-balkanski sekstet koji je deo iste regionalne inicijative, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Beogradska tvrđava

Ako ste propustili