Izjave lidera Albanaca pretnja miru i stabilnosti u regionu

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je danas na to da će Albanci nastaviti sa provokacijama o stvaranju Velike Albanije sve dok se takve izjave jasno ne označe kao pretnja miru u regionu.

Dačić je, povodom usaglašenih izjava američkih ambasadora u Beogradu, Prištini i Tirani, rekao da izjave Rame, Tačija i Musliua o ujedinjenju svih Albanaca i stvaranju Velike Albanije nisu „neoprezne“ ili „ne baš pažljive“, kako kažu ambasadori, već su opasne po mir i stabilnost Balkana i Evrope.

„Da li bi ambasadori tako blago reagovali‎ da je spomenuto Skoplje, grčki Epir ili crnogorski Ulcinj, kao što je Musliu srpski Niš stavio u granice Velike Albanije? Sigurno bi oštrije reagovali – kao da je udar na Srbiju nešto što se može tolerisati.

Sve dok se takve izjave jasno ne označe kao pretnja miru u regionu, Albanci će nastaviti sa provokacijama, kao što danas Musliu nastavlja sa pričom da je vreme za ujedinjenje, čime bi trebalo da se pozabavi tužilaštvo, jer nigde na svetu nije dozvoljeno pozivanje na narušavanje teritorijalnog integriteta jedne zemlje. Neće moći ni u Srbiji, jer to što je Srbija uzdržana u reakcijama i što želi da igra konstruktivnu ulogu u regionu, ne znači da je Srbija slaba. Naprotiv, to je odraz naše snage i posvećenosti miru.

Jedno je sigurno, takve izjave nisu neoprezne, one su odraz jasne platforme svih Albanaca o Velikoj Albaniji. Juče Kosovo, danas Niš, sutra Skoplje, i tako dalje.

Nemojte biti neoprezni, Vaše ekselencije, da to ne uvidite na vreme, dok još nije kasno“, navodi se u pisanoj izjavi Dačića.

Izvor: Vlada Srbije

Next Post

Povučeni obrazovni paketi za učenje o temi seksualnog nasilja

Пет апр 21 , 2017
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je povodom saopštenja Incest trauma centra da su obrazovni paketi za učenje o temi seksualnog nasilja svojina tog centra i da se ne mogu revidirati, a da se ne povrede njihova autorska prava, donelo odluku da te obrazovne pakete u potpunosti povuče iz upotrebe. […]