Ima li Saudijska Arabija veze sa 9/11?

Direktor CIA Džon Brenan izjavio je da tajni deo izveštaja od 28 strana o napadima 11. septembra sadrže podatke o mogućim vezama Saudijske Arabije s napadačima,koje nisu u to vreme bile proverene, niti potkrepljene dokazima.

Komisija je na osnovu tih preliminarnih informacija „izvela jasan zaključak“ da ne postoje dokazi koji bi ukazali da je „saudijska vlada kao institucija ili neki saudijski zvaničnik individualno“ finansijski podržavala Al Kaidu, izjavio je Brenan za NBC a prenela je agencija AP.

Bivši američki senator Bob Grem, koji je kopredsedavao kongresnom istragom o tim napadima, prošle nedelje je izjavio da bi Bela kuća trebalo do juna da odluči da li će objaviti delove poverljivog materijala iz izveštaja Komisije.

Poverljivi odlomci zvaničnog izveštaja o napadima iz 2001. godine važni su zbog spora o tome da li će Amerikanci moći da tuže vladu Saudijske Arabije za naknadu štete, navodi Rojters.

Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne agencije SAD pregleda materijal kako bi utvrdila da li s njega može biti skinuta oznaka poverljivosti.

Grem se zalagao za objavljivanje informacija i rekao da bi to moglo da „baci svetlo“ na finansijere 19 otmičara četiri američka aviona, koji su izvršili napade 11. septembra, kada je poginulo oko 3.000 ljudi.

On je za NBC rekao da veruje da će pojedini delovi poverljivog materijala uskoro biti objavljeni.

Izvor: Tanjug

Foto: pixabay

Ako ste propustili