Danas usvajanje strategije proširenja za zemlje Zapadnog Balkana

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je strategija za prijem Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u članstvo Evropske unije, čije se usvajanje očekuje danas, veliki iskorak Brisela.

Mihajlović je istakla da se, zbog toga što još nije moguće imati uvid u ceo tekst, ne mogu iznositi krajnji stavovi, uz ocenu da ukoliko se u strategiji pominje godina, to je veliki iskorak same EU, jer bi to bio prvi put da se pominje određena godina za ulazak Srbije u EU.

Naša zemlja se, kako je napomenula, kreće ka svom strateškom cilju, a to je Evropska unija.

Srbija marljivo radi na usklađivanju sa standardima EU, zbog toga što je za nas važno da se krećemo ka članstvu, navela je ona i dodala da naši građani po svim istraživanjima žele da idu u Uniju.

Mihajlović je objasnila da EU znači duboko reformisanje društva u celini, i ukoliko se u strategiji pominju neki uslovi poput pitanja standarda, ljudskih prava, Kosova i Metohije, onda Srbija već radi sa EU.

Hoćemo da budemo deo EU, ali hoćemo pre svega da naše društvo bude u skladu sa svim evropskim i svetskim standardima, u nekim oblastima rekla bih da već jesmo, u nekim drugim treba još da radimo na tome, zaključila je Mihajlović.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili