Dačić: Kolinda Grabar-Kitarović još jednom grubo napala Srbiju

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je predsednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović još jednom grubo napala Srbiju, ocenivši da se treba okrenuti budućnosti i dijalogom rešavati pitanja iz prošlosti.

„Predsednica Hrvatske, tvrdeći da u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma, izrekla je očiglednu laž. Šta je nego ustaštvo i fašizam kada se u najvećem stratištu Srba, Jevreja i Roma – Jasenovcu, podiže tabla sa ustaškim pozdravom Za dom spremni?

Šta je nego ustaštvo i fašizam kada se u mnogim gradovima Hrvatske daju ulice Miletu Budaku, Pavelićevom ministru, poznatom po doktrini da srpsko pitanje treba rešiti tako da trećinu pobiju, trećinu pokatoliče i trećinu proteraju? ‎

A šta je rehabilitacija Stepinca, vikara ustaške vojske, koji je bio na čelu komisije za pokatoličenje Srba? Šta je spomenik ustaškom teroristi Barešiću, koji je ubio ambasadora Rolovića? Hrvatska predsednica govori o Šešelju, a u svemu ovome direktno učestvuje vlast u Hrvatskoj.

Svega toga nema ni u jednoj zemlji Evropske unije. Da se neće možda desiti da u Nemačkoj ili Austriji igde čujete ili vidite nacistički pozdrav, ili da neko u Nemačkoj da Geringu ili Himleru ulicu? I kako onda u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma?

Hrvatska predsednica se pita od koga se Srbija brani pa nabavlja avione, ali se ne pita koga to Hrvatska hoće da napadne pa nabavlja lansirne rampe. Podsetiću da je Nezavisna država Hrvatska, nacistička ustaška tvorevina, okupirala deo Srbije do Zemuna, Šapca i Novog Sada, kao i celu Bosnu i Hercegovinu.

U jednom se slažem sa predsednicom Hrvatske – da se treba okrenuti budućnosti, i zato treba dijalogom i hladnom glavom rešavati pitanja iz prošlosti i tražiti zajedničke interese.

Srbija je na to spremna, ali nije spremna da trpi uvrede i poniženja“, navodi se u izjavi Dačića.

Next Post

Aleksandar Vučić otvorio je danas u Mumbaju berzu "BSE"

Чет јан 12 , 2017
Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas u Mumbaju berzu “BSE”, istakavši da je to velika čast za našu zemlju jer na taj način proširujemo bliske veze sa Indijom. Vučić je nakon obilaska ove institucije ocenio da će dve zemlje, zahvaljujući našim tradicionalnim vezama iz prošlosti, moći da […]