Trend

Cene u januaru povećane za 0,3 odsto

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da su cene robe i usluga u januaru ove godine, u odnosu na decembar 2017. godine, u proseku povećane 0,3 odsto.

U saopštenju se navodi da su potrošačke cene u januaru 2018. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, veće za 1,9 odsto, dok su u 2017. godini potrošačke cene u proseku povećane tri odsto u odnosu na 2016. godinu.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u januaru ove godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama rekreacija i kultura 1,8 odsto, hrana i bezalkoholna pića jedan odsto, transport 0,3 odsto i u grupama obrazovanje i zdravstvo za po 0,1 odsto.

Pad cena je registrovan u grupama odeća i obuća -2 odsto, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana i komunikacije za po -0,4 odsto i u grupi restorani i hoteli -0,2 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Republički zavod za statistiku od 1999. godine ne raspolaže podacima za AP Kosovo i Metohija, tako da oni nisu sadržani u obuhvatu podataka za Republiku Srbiju (ukupno).