Brojni bilateralni sastanci Dačića u Njujorku

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je juče, na marginama 72. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, bilateralni sastanak sa ministrom inostranih poslova Indonezije Retno Marsudi.

Dačić je, uz ukazivanje na prijateljske i dobre bilateralne odnose dveju država, istakao da postoji prostor za unapređenje saradnje u različitim oblastima, posebno u sferi privrede.

On je svojoj sagovornici iskazao zahvalnost na principijelnoj poziciji Indonezije po pitanju Kosova i Metohije, i informisao je o dijalogu Beograda i Prištine.

Marsudi se složila sa tim da treba raditi na jačanju privredne saradnje, napomenuvši da je određeni napredak već postignut.

Ona je potvrdila da Srbija može da računa na podršku Indonezije po pitanju Kosmeta, i dodala da će razmotriti mogućnost da naredne godine poseti Beograd.

Dačić je u razgovoru sa ministrom inostranih poslova Vatikana Polom Ričardom Galagerom istakao da Srbija želi da jača saradnju koju ima sa Vatikanom, i istovremeno mu uputio poziv da poseti našu zemlju.

Prvi potpredsednik Vlade je tokom sastanka ukazao i na važnu ulogu Vatikana u očuvanju mira i stabilnosti u čitavom regionu.

Galager se, prihvativši poziv da poseti Srbiju, složio sa tim da treba jačati bilateralne odnose.

On se interesovao i za napredak u dijalogu Beograda i Prištine, izrazivši zabrinutost zbog tenzija koje postoje u regionu.

Šef srpske diplomatije imao je tokom jučerašnjeg dana i kratak razgovor sa ministrom inostranih poslova Venecuele Horhe Areasom, tokom kojeg su razmotreni bilateralni odnosi dveju zemalja, i istaknuta potreba za jačanjem saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Na sastanku sa ministrom inostranih poslova Islamske Republike Iran Mohamadom Džavadom Zarifom bilo je reči o jačanju bilateralnog političkog dijaloga.

Tom prilikom je potvrđena spremnost dveju zemalja za intenziviranje ukupnih bilateralnih odnosa, posebno ekonomske saradnje.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili