Brnabić: Postoje problemi na koje su građani ukazivali sa komunalnom policijom

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je, u saradnji sa Gradom Beogradom, postignut dogovor o sprovođenju niza mera koje imaju za krajnji cilj uspostavljanje poverenja između komunalne policije i građana i unapređenje rada te službe.

Pored toga, kako se ističe, ciljevi su usmereni na to da komunalna policija postane servis građanima, kako je to zamišljeno u vreme njenog formiranja, ali u praksi, nažalost, nije uvek bilo tako.

Na osnovu analize dosadašnjih situacija i kontakata građana sa komunalnim policajcima, zaključeno je da je neophodno sprovesti dodatne obuke i stručno usavršavanje pripadnika te službe.

Moduli za obuke biće definisani u okviru radne grupe koja će dati preporuke za obuku novih komunalnih policijaca, kao i za veštine koje treba da savladaju oni koji su već deo tog tima.

S tim u vezi, ministar Ana Brnabić podsetila je na to da je na samom početku mandata najavila da će se u narednom periodu raditi na unapređenju rada i usluga komunalne policije.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je sa Gradom Beogradom uspostavljena dobra saradnja i definisani ključni pravci za poboljšanje rada komunalne policije, naglasivši da postoje problemi na koje su građani ukazivali, ali i odlučnost da se oni reše.

Svesni smo činjenice da komunalna policija nije uvek bila pomoć kakvu građani očekuju i zaslužuju, navela je ona, uz ocenu da je neophodno upostaviti odnos poverenja između građana i komunalnih policajaca.

Prema njenim rečima, kroz moderne obuke, što je prvi korak ka realizaciji ovih ciljeva, prolaziće svi komunalni policajci, kako bi, nezavisno od nivoa znanja kojim trenutno raspolažu i iskustva koja imaju, usvojili veštine koje će im pomoći da budu oslonac građanima i podrška lokalnim zajednicama u kojima rade.

Osim sprovođenja obuka, kontrolisaćemo rad komunalnih policajaca na terenu i reagovaćemo na primedbe građana, za koje očekujem da će već u narednoj godini osetiti konkretne pomake nabolje, navela je Brnabić.

Ona je u skladu sa tim uputila poziv građanima da ukažu na to kako komunalni policajci rade svoj posao u njihovom gradu i šta bi moglo da se dodatno poboljša.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da komunalni policajci imaju veoma odgovoran posao – od staranja da komunalne službe funkcionišu bez smetnji do brige o građanima, što zahteva odličnu pripremu i obuku.

Upravo zbog toga imamo nameru da omogućimo stručno usavršavanje za postojeće i buduće kadrove, kako bismo unapredili rad komunalne policije i time dobili i bezbedniji Beograd, poručio je Mali.

Takođe, u planu su velike izmene u radu komunalne policije u narednom periodu, najavio je on i izneo uverenje da će uloženi trud imati za rezultat kvalitetniji rad komunalne policije i uspostavljanje poverenja.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd će nastojati da, u skladu sa mogućnostima, kontinuirano unapređuje uslove rada komunalne policije.

Jedan od ključnih ciljeva za formiranje radne grupe jeste da se definišu mehanizmi za efikasniju kontrolu postupanja komunalne policije u incidentnim situacijama kako bi se broj negativnih primera značajno smanjio.

Predstavnici komunalne policije daće aktivan doprinos i učestvovati u radu ove radne grupe, a od velikog značaja biće primeri iz prakse koji će poslužiti kao simulacija svakodnevnog rada na terenu.

Na ovaj način, obuka bi trebalo da osnaži svakog pojedinca i celokupnu službu, kako bi ona postala pravi oslonac.

Očekuje se da će predstojeće aktivnosti pozitivno uticati na promenu imidža komunalne policije i doprineti daljem razvoju ove službe, uz podršku šire javnosti i zajednice u kojoj deluju, navodi se u saopštenju.

Ako ste propustili