Bilateralni susreti Dačića u Nikoziji

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izrazili su danas u Nikoziji zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Srbije i Saveta Evrope i podržali njen nastavak.

Prilikom ovog susreta, koji je održan na marginama 127. ministarskog sastanka Saveta Evrope, bilo je reči i o situaciji u regionu.

S tim u vezi, izražena je ozbiljna zabrinutost zbog jačanja nacionalističke retorike, posebno na albanskoj strani, i podržan nastavak statusno neutralnog angažmana Saveta Evrope na Kosovu i Metohiji, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Dačić se sastao i sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom, a u prijateljskom razgovoru razmenjena su mišljenja o saradnji dveju zemalja na bilateralnom i multilateralnom planu.

Kada su u pitanju bilateralni odnosi Srbije i Mađarske, bilo je reči o saradnji u oblasti energetike u kontekstu potpisivanja odgovarajućih sporazuma u tom sektoru.

Takođe, na sastanku je razmatrana i situacija u regionu, pri čemu je izražena zabrinutost zbog izjava albanskih predstavnika o stvaranju takozvane Velike Albanije.

Dačić je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Portugala Santosom Silvom izrazio zahvalnost toj zemlji zbog iskrene podrške procesu evropskih integracija Srbije.

Sagovornici su ukazali na istorijske bliske veze između dve zemlje, koje ove godine obeležavaju 135 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, pri čemu su konstatovani dobri bilateralni odnosi i izražena podrška daljem unapređenju saradnje.

Takođe, podržan je nastavak saradnje u međunarodnim organizacijama i dogovorena razmena poseta dva ministra u narednom periodu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Foto: mfa.gov.rs

Ako ste propustili