Arhangel Mihailo – Aranđelovdan

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici proslavljaju sutra Aranđelovdan. Ovaj dan je ustanovljen kao praznik Arhangelu Mihailu i druga je najveća slava u Srbiji.

Smatra se da je Arhangel Mihailo prvi među anđelima i vođa nebeskih anđela tj. nebeske vojske. Pojavljuje se na mestima na kojima se pojavila i Bogorodica.

Narodna verovanja kažu da ako Arhangel Mihailo stane kod bolesnika pored nogu nije dobro a ukoliko stane pored glave ozdraviće. Takođe, veruje se da Arhangel luta u ovo vreme obučen kao prosjak da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima. Verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan, može odrediti kakva će biti godina. U narodu se kaže:“ Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća!“.

Arhangel Mihailo je predstavljen kako u svojoj desnoj ruci drži koplje kojim popire Lucifera, a u levoj palmovu grančicu. On se smatra čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi.

Next Post

Pоjеdini pоtrоšači na Vračaru bеz grеjanja dо sutra

Сре нов 20 , 2019
Zbоg nеоphоdnе pоpravkе kvara na dеlu tоplоvоda na uglu ulica Graničarskе i Patrijarha Varnavе, danas оd 14 časоva bеz grеjanja su pоjеdini kоrisnici na dеlu Vračara, saоpštili su iz „Bеоgradskih еlеktrana”. Najkasnijе dо sutra, u ranim jutarnjim satima, bеz grеjanja ćе biti pоtrоšači u slеdеćim ulicama: Sоkоlskоj brоj 7, Mačvanskоj […]