53. BEOGRADSKE MUZIČKE SVEČANOSTI-BEMUS

BEOGRADSKE MUZIČKE SVEČANOSTI-BEMUS

Grad: Beograd

Datum početka: 01.novembar

Datum završetka: 13.novembar 2021.

Mesto: više lokacija u Beogradu

Foto:ilustracija/A.M

53.Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS održavaju se od 1. do 13. novembra u nekoliko koncertnih prostora u Beogradu.

BEMUS otvara gruzijska pijanistkinja Katja Bunijatišvili i Beogradska filharmonija pod upravom kanadskog dirigenta Marka Parizota , 1. novembra na Kolarcu.

Pijanistkinja Katja Bunijatišvili nastupiće i 3. novembra sa All Stars postavom koju će, pored nje, činiti njeni prijatelji i renomirani muzičari Hačatur Almazjan – violina (poznat i po tome da je radio na muzici filma „Mlečni put“ Emira Kusturice), Hračja Avanesjan – violina, Adrijen Boaso – viola i Narek Hahnazarjan – violončelo, izvodeći remek-dela kamernog muzičkog repertoara.

Simfonijski orkestar i Hor Radio televizije Srbije pod dirigentskim vođstvom Bojana Suđića nastupiće u Kolarčevoj zadužbini 4.11. zajedno sa harizmatičnim baritonom Tomasom Hempsonom, koji nastupa u najvećim svetskim operskim kućama i poznat je kao “najbolji Figaro na svetu”. Gošće na koncertu biće soprani Aleksandra Jovanović i Dragana Radaković.

Kolarac će 5.11. biti i mesto održavanja koncerta kamernog ansambla „13 gudača“ na kome će nastupiti ruski violončelista Denis Šapovalov, koji je bio gost Beograda pre desetak godina u okviru Čelo Festa. Šapovalov se predstavlja u dvostrukoj ulozi kompozitora/aranžera i soliste na dva instrumenta – klasičnom i električnom violončelu, te će u prvom delu programa uz klasičan repertoar predstaviti beogradskoj publici i svoj ‘Bravurozni koncert’, dok ćemo u drugom delu slušati njegove originalne obrade numera grupe Pink Flojd.
Poklonike horske umetnosti očekuje koncert Crkvene pevačke družine “Branko“ iz Niša u kripti Hrama Svetog Save, 6.11, pod upravom dirigenta Sare Cincarević.

Deo BEMUS-a biće i Orkestar Opere i teatra Madlenijanum, koji će u svojoj matičnoj dvorani održati koncert 8.11. pod dirigentskom palicom Dejana Savića. Kao solistkinje, nastupiće violinistkinja Kandida Tompson, Škotlanđanka koja predvodi Amsterdam Sinfonietta orkestar, i naša poznata violončelistkinja Ksenija Janković.

Poseban doživljaj za publiku BEMUS-a biće nastup slavnog pijaniste Aleksandra Madžara 10.11. na Kolarcu, kojim će otpočeti svoju seriju od osam koncerata posvećenih svim Betovenovim sonatama.

Za zvanično zatvaranje BEMUS-a predviđen je program koji predstavlja pravi pogled ka budućnosti, jer će se 12. i 13. novembra u Malom pozorištu Duško Radović izvesti opera za decu pod nazivom „Dečja soba“ Milenka Živkovića, nastala prema pričama Desanke Maksimović, koju će predstaviti Muzičko-opersko-teatarska organizacija MOTO. Ova opera izvedena je prvi i jedini put pre sedamdeset godina, februara 1941, a njen dalji život na sceni prekinuo je Drugi svetski rat.

Tradicionalno, u planu je BEMUS na bis 14.11. u Kolarčevoj zadužbini kada će drugi koncert svog osmodelnog serijala izvesti čuveni pijanista Aleksandar Madžar.

Organizator BEMUS-a je Centar beogradskih festivala CEBEF, a izbor programa načinio je umetnički direktor Bojan Suđić. Realizaciju ovogodišnjeg Bemusa omogućili su Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, kao osnivač manifestacije, i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Ulaznice za koncerte BEMUS-a mogu se nabaviti na blagajnama dvorana u kojima se programi održavaju.

Ceo program možete pogledati na LINKU.

Foto:ilustracija/pixabay

Izvor: Bemus / Beogradske vesti

Ako ste propustili