30.Međunarodni festival etnološkog filma u Beogradu

Jubilarni 30. Međunarodni festival etnološkog filma u Beogradu održaće se od 4.10. do 8.10. u Etnografskom muzeju u Beogradu pod nazivom „Tragom iskona.“

Filmovi takmičarske kategorije će se nadmetati za nekoliko nagrada: Gran
Pri „Dragoslav Antonijević“, nagrade za najbolji inostrani i najbolji domaći film, nagrada za najbolji studentski film.

Ove godine ustanovljena je nagrada „Dobrivoje Pantelić“, za najbolji film o autohtonoj kulturi u samostalnoj produkciji. Pored takmičarskog programa biće prikazan još 21 film u okviru netakmičarskog i specijalnih programa.

Ulaz je besplatan.

PROGRAM FESTIVALA

Festival će otvoriti izložba fotografija „Kulture koje nestaju“, čiji su autori Arne Hodalič i Katja Bidovec iz Slovenije. Na izložbi će biti prikazani portreti ljudi iz nekih zajednica koje su, prema mišljenjima antropologa, na rubu izumiranja. Autori su godinama obilazili različita područja u kojima zajednice žive kako bi načinili fotografije na licu mesta. Portreti koje ćete videti predstavljaju ljude koji žive na obalama reke Omo kod jezera Turkana u Etiopiji, u oblastima Arunačal Pradeš i Nagaland u Indiji, na severu Namibije, kao i u oslobođenoj teritoriji Zapadne Sahare. Iza autora je bogato iskustvo fotografskog rada, uključujući i rad za časopis National Geographic Slovenija. Festival i izložba će biti svečano otvoreni u holu Etnografskog muzeja u Beogradu u ponedeljak, 4. oktobra, u 19h, saopštili su iz Etnografskog muzeja.

Izvor: Beogradske vesti / Etnografski muzej

Ako ste propustili