Trend

Stanislava Pešić

Stanislava Pešić

Ime i prezime: Stanislava Pešić

Rođenje: 7.jun 1941.godine u Grockoj ( Beograd)

Preminula: 20.novembar 1997.godine

Karijera: glumica

Stanislava Pešić ( Staša) rođena je 7.juna 1941.godine u Grockoj. Otac Dušan je bio zamenik javnog gradskog tužioca, a majka profesorka francuskog jezika. Završila je osnovnu školu „Vuk Karadžić“, gimnaziju i Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu u klasi Mate Miloševića..Nakon studija glume angažovana je u Narodnom pozorištu.

Prvi koraci u glumi bilu su joj u osnovnoj školi kao član dramske sekcije „Ivo Lola Ribar“.

Debituje 1958.godine na filmu „Snovi od vetra“ Kokana Rakonjca, da bi 1961. za ulogu Saše u „Pesmi“ Radoša Novakovića, još kao student, nagrađena na festivalu u Puli. Nakon dobijene nagrade pojavila se u nekoliko filmova u glavnoj ili sporednoj ulozi: „Medaljon sa tri srca“ (1962), „Pravo stanje stvari“ (1964), „Štićenik“ (1966) i „Kuda posle kiše“ (1967) Vladana Slijepčevića, „Tri sata za ljubav“ (1968) Fadila Hadžića i „Bog je umro uzalud“ (1969) Radivoja Đukića.

Na televiziji debituje sa 1965.godine sa glumcem Zoranom Radmilovićem u seriji „Hiljadu zašto“ za decu koja joj je donela popularnost.

Uloga Olge u TV seriji „Pozorište u kući“ obeležilo je njenu karijeru.

Volela je sport a posebno je bila privržena tenisu. Bila je član teniskog kluba „Partizan“ i ako je bila verni navijač Crvene zvezde.

Objavila je i knjigu „Devetnaest društvenih igara“ 1997.

Preminula je od raka 20. novembra 1997. godine u Beogradu.

Političarka Vesna Pešić njena je rođena sestra.