Trend

Spasovdan – Vaznesenje Gospodnje

Vaznesenje Gospodnje, poznato i kao Spasovdan, je jedan od najznačajnijih praznika u hrišćanskoj tradiciji. Evo detaljnijeg pregleda ovog praznika:

Šta je Vaznesenje Gospodnje?

Vaznesenje Gospodnje obeležava dan kada se Isus Hristos uzneo na nebo, 40 dana nakon svog Vaskrsenja. Ovaj događaj je opisan u Delima apostolskim (Dela 1:9-11) i u Jevanđelju po Marku (Marko 16:19) i Luki (Luka 24:50-53).

Vaznesenje označava kraj Hristovog boravka na zemlji nakon vaskrsenja i početak njegovog sedišta sa desne strane Boga Oca na nebu. Ovaj događaj je važan za hrišćane jer potvrđuje Hristovo božanstvo i obećanje o budućem dolasku Svetog Duha (Pedesetnica).

Tekst iz Dela apostolskih 1:9-11

9 I kad to reče, bi uzet pred njihovim očima, i oblak Ga zakloni od njihovog pogleda.
10 I dok su oni gledali netremice na nebo dok je On odlazio, gle, dva čoveka u belim haljinama stadoše pored njih
11 i rekoše: „Muževi Galilejci, šta stojite i gledate na nebo? Ovaj Isus, koji je od vas uznesen na nebo, doći će na isti način kako ste Ga videli da odlazi na nebo.“

Tekst iz Jevanđelja po Marku 16:19

19 „A Gospod Isus, pošto im tako reče, bi uznesen na nebo i sede s desne strane Bogu.“

Praznovanje Vaznesenja Gospodnjeg

Vaznesenje Gospodnje se uvek slavi 40 dana nakon Vaskrsa, što znači da uvek pada u četvrtak. Datum se menja svake godine u skladu sa datumom Vaskrsa.

U pravoslavnim, katoličkim i protestantskim crkvama, Vaznesenje se obeležava svečanim liturgijama. Najčešće se čitaju delovi iz Jevanđelja koji opisuju Hristovo uznesenje, a službe uključuju i molitve i pesme u čast ovog događaja.

Teološki značaj

Vaznesenje označava završetak Hristove misije na zemlji i njegov povratak u nebesko carstvo. Ovaj događaj potvrđuje da je Isus Hristos ispunio svoju misiju spasenja čovečanstva.

Hristovo uznesenje je ujedno i priprema za Pedesetnicu, kada je Sveti Duh sišao na apostole. Hristos je obećao svojim učenicima da neće ostati sami i da će im poslati Utešitelja, odnosno Svetog Duha.

Vaznesenje takođe simbolizuje Hristovo neprestano posredovanje za vernike pred Bogom Ocem. Hristos se uzneo na nebo da bi zauzeo svoje mesto sa desne strane Oca i da bi zastupao vernike.

Ikonografija

U hrišćanskoj umetnosti, Vaznesenje Gospodnje je često prikazivano. Tipične ikone i freske prikazuju Hrista koji se uzdiže na oblaku, okružen anđelima, dok njegovi učenici i Marija stoje na zemlji i posmatraju.

Dodaci