Trend

Obaranje opozicionih listi u Beogradu

Na nekoliko opština u Beogradu odbijene su ili uložen prigovor na izborne opozicione liste.

OPŠTINA VOŽDOVAC

Izborna komisija na Voždovcu donela je juče rešenje kojim se odbija proglašenje liste “Biramo Voždovac – doc.dr Biljana Đorđević Nikola Ignjatović (Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak – Ćuta, Pokret slobodnih građana, Novo lice Srbije) koju je podnela koalicija Biramo Beograd.

Lista je odbijena zbog toga što nisu ispunjeni uslova predviđeni Zakonom o lokalnim izborima i Zakona o izboru narodnih poslanika, odnosno da nisu ispoštovana pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi.

Takođe, odbijena je i izborna lista Grupe građana Kreni-promeni jer se na propisanom obrascu ne nalazi naziv izborne liste.

OPŠTINA NOVI BEOGRAD

Izborna komisija Gradske opštine Novi Beograd usvojila je prigovor i odbila je izbornu listu „Biramo Novi Beograd“ jer se kako se navodi na listi kandidata za odbornike nalaze i lica koja su prijavljena na pomenutoj opštini nakon 3. jula 2023. godine.

Tačnije, nalaze se dva imena kao kandidati za odbornike na izbornoj listi „Biram Novi Beograd“ koji su se prijavili na opštinu Novi Beograd nakon 3. jula 2023. godine.

OPŠTINA VRAČAR

Na opštini Vračar podnesti su prigovori na izbornu listu „Biramo Vračar“ jer se kako se navodi u prigovoru nalazi devet lica, koji se nalaze na izboru za odbornike, koji su menjali prebivalište posle 3. jula 2023. godine.

Prema prigovoru, svih devet lica koji se nalaze na izbornoj listi za odbornike se prijavilo na opštinu Vračar nakon 3. jula 2023. godine.

Izborna lista Kreni promeni na Vračaru je odbijena zbog nepoštovanja Zakona o lokalnim izborima, nisu ispoštovana pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi.

OPŠTINA STARI GRAD

Na opštini Stari grad uložen je prigovor na listu „Biramo Stari grad“ jer se i na njoj nalaze kandidati za odbornike koji su navodno prijavljeni na toj opštini nakon 3. jula 2023. godine.