Trend

Nevino osuđena – Patricia Stallings

25-godišnja žena iz Misurija, Patriša Stalings, rodila je sina po imenu Rajan u aprilu 1989.

Tri meseca kasnije, Rajan se razboleo i odveden je u bolnicu, gde su lekari pronašli visok nivo etilen glikola, komponente antifriza, u njegovom sistemu. Preminuo je 7.septembra 1989.

Vlasti su posumnjale na trovanje antifrizom, pa su uhapsili majku Patrišu Stalings. Osuđena je za ubistvo početkom 1991. godine na doživotnu kaznu zatvora.

Rodila je još jedno dete dok je bila u zatvoru i čekala suđenje kome je dijagnostikovana metilmalonska acidemija (MMA), retki genetski poremećaj koji može da oponaša trovanje antifrizom. Tužioci u početku nisu verovali da dijagnoza brata i sestre ima bilo kakve veze sa Rajanovim slučajem, a Stalingsovom advokatu je zabranjeno da pruži dostupne dokaze kao dokaz za tu mogućnost.

Nakon što je profesor biohemije i molekularne biologije testirao neke od Rajanovih uzoraka krvi, uspeo je da dokaže da je dete takođe umrlo od MMA, a ne od trovanja etilen glikolom. Uzorci za testiranje su poslati u nekoliko komercijalnih laboratorija koje su koristile istu metodu kao i na Rajanovom uzorku. Skoro polovina rezultata testa bila je netačna.

Nakon što je u zatvoru proveo skoro dve godine, Stallings je pušten na slobodu u julu 1991. Tužioci su odlučili da zatvore slučaj dva meseca kasnije. Stallings je tužila bolnicu i laboratorije koje su bile uključene u Rajanovu negu i postigla je vansudsko poravnanje.

Foto:Ilustracija/pixabay