Trend

Bitka Nevesinjska puška

Bitka Nevesinjska puška

Datum : 9. jul 1875

Mesto: okolina Nevesinja, Stara Hercegovina

Nevesinjski ustanak, koji je počeo 9. jula 1875. godine, predstavlja značajan događaj u istoriji srpskog naroda i šire balkanske istorije. Ovaj ustanak je bio deo šireg pokreta otpora protiv Osmanskog carstva i njegove vlasti nad južnim Slovenima. Evo nekih ključnih aspekata Prvog Nevesinjskog ustanka:

Uzroci ustanka

Srpsko stanovništvo Hercegovine je bilo izloženo teškim porezima i ekonomskoj eksploataciji od strane osmanskih vlasti. Ovi porezi su često bili nepravedni i visoki, što je dodatno opterećivalo već siromašno stanovništvo.
Pod uticajem nacionalnog buđenja i pokreta za oslobođenje u drugim delovima Balkana, hercegovački Srbi su bili inspirisani da se pobune protiv osmanske vlasti i bore za svoju slobodu.

Tok ustanka

Ustanak je počeo u Nevesinju, ali se brzo proširio na druge delove Hercegovine. Ustanici su napadali osmanske garnizone i oslobađali teritorije od osmanske kontrole. Ustanak je dobio podršku od Crne Gore i Srbije, koje su videle priliku da oslabe osmansku vlast. Crna Gora i Srbija su tajno slale oružje i dobrovoljce u pomoć ustanicima.

Ustanak je privukao pažnju velikih sila Evrope, što je dovelo do međunarodne intervencije i posredovanja u sukobu.

Posledice ustanka

Ustanak je bio jedan od uzroka Berlinskog kongresa 1878. godine, na kojem su velike sile Evrope redefinisale granice na Balkanu. Srbija i Crna Gora su dobile međunarodno priznanje nezavisnosti.
Oslabljena osmanska vlast: Osmansko carstvo je bilo oslabljeno i primorano da napravi reforme kako bi pokušalo zadržati kontrolu nad svojim evropskim teritorijama.

Nevesinjski ustanak je bio ključni događaj u borbi za oslobođenje od osmanske vlasti i imao je dugoročne posledice po istoriju Balkana.

Foto: Ilustracija / Magazine „Srpske zore“