Trend

Vlada Srbije donela novu uredbu o projektu Jadar

Vlada Republike Srbije konstatovala je na današnjoj sednici da je odlukom Ustavnog suda utvrđeno je da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju područja posebne namene za realizaciju Projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“ koju je donela Vlada Srbije, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom, i u vezi sa tim biće preduzete mere.

Vlada Srbije će preduzeti mere kojima bi se pravni poredak vratio u stanje koje je bilo pre donošenja Uredbe koja je proglašena neustavnom.

„U cilju realizacije odluke Ustavnog suda, kako bi se obezbedila mogućnost dalje primene Uredbe i kako bi se započeti postupci okončali na ustavan i zakonit način, Vlada donošenjem Uredbe preduzima mere kojima bi se pravni poredak vratio u stanje koje je bilo pre donošenja Uredbe koja je proglašena neustavnom“, navodi se u saopštenju sa sednice Vlade.

Na današnjoj sednici doneta je i odluka o obrazovanju Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, čiji je cilj da prati, usmerava i koordinira aktivnosti vezane za smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica i sprovodi Nacionalnu strategiju bezbednosti caobpaćaja na putevima.

Takođe, osnovana je i Stručna radna grupa za unapređenje bezbednosti vozila i kvaliteta roba, Stručna radna grupa za unapređenje delovanja hitnih službi nakon saobraćajne nezgode, Stručna radna grupa za unapređenje zdravstvenih pregleda za utvrđivanja sposobnosti vozača za upravljanje motornim vozilima.

Vlada je usvojila više zakona o potvrđivanju sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša iz Republike Gane, Republike Maldivi, Demokratske Republike Sao Tome i Prinsipe, Svete Lucije, Kraljevine Esvatini, Republike Togo, Republike Tadžikistan, Gvineje Bisao, Republike Venecuele i Republike Gvatemale.

Članovi Vlade su na sednici doneli Odluku o obrazovanju Komisije za manastir Hilandar koja, kao posebno radno telo Vlade, razmatra pitanja i daje predloge, mišljenja i stručna obrazloženja.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Organizacije multinacionalne snage i posmatrači u operaciji na Sinajskom poluostrvu kojim se, između ostalog, ustanovljava pravni osnov za angažovanje Vojske Srbije u okviru organizacije Multinacionalne snage i posmatrači u operaciji na Sinajskom poluostrvu.