Trend

Potpisan Memorandum EU i Srbije o strateškim sirovinama

Nemački kancelar Olaf Šolc prisustvovao Samitu o strateškim sirovinama u Beogradu. Potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima. Dokument je uvod u početak otvaranja rudnika litijuma kod Loznice.

Potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič izjavio je :

„Složićemo se da niko na svetu nema snažniju održivost od EU. Ovaj projekat je povezan za pristupanjem našem jedinstvenom tržištu i EU će poštovati najviše ekološke standarde. Ako je reč o kritičnim sirovinama, baterijama, najsveobuhvatniji regulatorni okvir na svetu ima EU. Svaka baterija koja će izaći na teritoriji EU imaće digitalni pasoš koji pokazuje da njene specifičnosti. Sve kompanije će morati to da poštuju. Takođe postoje veliki penali i kazne koji su definisani. Videli smo da je sa nama predsednica IBRD, oni imaju najstrožije zahteve za finansiranje zajmova što je još jedan sloj kriterijuma. Učinićemo sve što možemo da izvori pijaće vode ne budu negativno pogođene tome i postoje pravila o tome. Ovo je dobro razmotren sistem i sva pravila koja postoje u svetu, primenjivaće se u Srbiji. Zašto smo počeli u Srbiji? Srbija je najnaprednija u pripremama iako se o sirovinama govori u Češkoj, Portugalu.. Srbija će biti prva u Evropi koja će imati celokupan lanac vrednosti. Ovo je od velikog značaja EU“..

„Formulisali smo velike zahteve u našoj administrativnoj praksi i zakonima kad je reč o zaštiti životne sredine i biodiverziteta. To je naš cilj. da ostanemo jaka industrijska zemlja, i da 2045. možemo poslovati na klimatski neutralan način. To je veliki izazov. Mi smo treća po redu makroekomonija sveta, potrebna nam je velika količina energije i mobilnost. Iz te tradicije rudarstva u Nemačkoj proisteklo je i veliko znanje, koje je traženo širom sveta i mi to vidimo i kao našu obavezu da bi se poštovali svi standardi u odnosu na životnu sredinu“, rekao je Olaf Šolc.