Trend

Otvorena železnička stanica „Beograd centar“ – Prokop

Železnička stanica „Beograd centar“ je železnička stanica u Beogradu, u okviru Beogradskog železničkog čvora. Nalazi se neposredno uz Bulevar Franš d’Eperea, između Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i Bulevara Vojvode Putnika ispod Topčiderskog brda.

Izmeštanje železničke stanice na Savskom trgu planiralo se ’70 godina za vreme gradonačelnika Branka Pešića u prolaznu stanicu u Prokopu.

Izmeštanje železničke stanice je tada, kao i danas, izazvao velike polemike u javnosti , a pogotovo kada je objavljen ceo plan ili ti projekat 1971. godine kada je i usvojen.

Glavni projektant stanice bio je profesor Mihailo Maletin ispred tima arhitekata. Projekat je završen 1974., izgradnja je započela 8. oktobra 1977, sa planiranim rokom izgradnje od 18 meseci, pri čemu bi prvi voz kroz stanicu prošao na Dan rada, 1. maja 1979.

Radovi su obustavljeni nekoliko puta do zaustavljeni i nastavljeni 1980. godine, a izgradnja je nastavljena početkom 1990-tih, a zatim ponovo obustavljeni sa raspadom SFRJ.

Tokom perioda radova postavljene su šine i stanica je najnužnije osposobljena i delimično uključena u međumesni saobraćaj i sistem prigradske železnice Beovoz, mada bez stanične zgrade i prateće infrastrukture.

7.jula 1996, predsednik Slobodan Milošević otvara radove na krovu stanice „Beograd centar“, Radovi u ponovo zaustavljeni 1999. godine.

Železnice Srbije su početkom 2005. raspisale međunarodni konkurs. Na konkursu je pobedila mađarska firma „Trigranit“, koja je naknadno počela postavljati dodatne uslove i zahteve, pozivajući se na sumnje o isplativosti projekta. Ugovor sa „Trigranitom“ je raskinut i, posle dužeg političkog previranja u Vladi Srbije, 24. marta 2008. je potpisan ugovor sa „Energoprojektom“, drugoplasiranim na izvornom konkursu, o završetku radova na izgradnji stanice Beograd Centar u roku od 30 meseci.

Sredinom 2008. godine, Vlada je odlučila da ne da saglasnost na potpisani ugovor.

Vlada je sa „Energoprojektom“ u oktobru 2008. parafirala Protokol o nastavku izgradnje, koji produžuje ugovor o izgradnji iz 1996, kojim je „Energoprojekt“ angažovan kao izvođač do završetka radova . Završetak radova na izgradnji stanice Beograd Centar najavljen je za 1. april 2010.

Godine 2018. Železnička stanica „Beograd centar“ je proglašena za glavnu stanicu nakon zatvaranje železničke stanice na Savskom trgu.

Svečano je otvorena 20. oktobra 2023.

Foto: Arhiva / A.M